Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εμπάργκο και νέα ΚΑΠ τσακίζουν τους αγρότες

Οι βαριές συνέπειες που θα έχει στους μηλοπαραγωγούς της περιοχής η συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, το οποίο εγκρίθηκε και με την υπογραφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συζητηθούν στη σύσκεψη που οργανώνουν, σήμερα Τρίτη, στην Αγιά της Λάρισας, (στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ»), οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας. Η συνέχιση του εμπάργκο θα πλήξει ιδιαίτερα τους παραγωγούς πράσινων μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή, ενώ βαριά πλήγματα θα δεχτούν και οι παραγωγοί ροδακίνων, νεκταρινιών, αχλαδιών κι άλλων αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών τους κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Στη σημερινή σύσκεψη στην Αγιά, θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα διεκδικηθούν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα αιτήματα των παραγωγών για να αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

Στην Καρδίτσα

Τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που παραμένουν και μετά τις εκλογές, ενώ και νέα προστίθενται, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν, ιδιαίτερα, τα επίκαιρα και «καυτά» προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών που σχετίζονται με:

  • Τις μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, (πέρσι κόπηκαν κατά 9,5%, φέτος θα κοπούν 15%, ενώ συνολικά για τα 5 χρόνια της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020 οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν στο 50%). Μάλιστα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και με την έναρξη των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ, αναμένεται να αποκλειστούν εντελώς από ενισχύσεις οι αγρότες που δικαιούνται μέχρι 250 ευρώ το χρόνο, (από τα 200 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα), καθώς και όσοι καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα. Αυτά τα νέα μέτρα που προωθούνται στόχο έχουν να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποχώρησης των μικρομεσαίων αγροτών από την αγροτική παραγωγή και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών.
  • Το φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, με συντελεστή 13%, που επιβάλλεται από φέτος - σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα κοστίσει τουλάχιστον 2.000 ευρώ για κάθε αγροτικό νοικοκυριό - και ο οποίος, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους αχυρώνες και τα χωράφια, θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Τα απανωτά αγροτικά χαράτσια (ασφαλιστικές εισφορές για ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, δηλώσεις ΟΣΔΕ και λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων κ.ά.), στα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αδυνατεί να ανταποκριθεί.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνονται οι αγωνιστικές προετοιμασίες στη Θεσσαλία(2017-12-12 00:00:00.0)
Υπάρχει διέξοδος για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά(2014-08-31 00:00:00.0)
Αποφασίζουν, σήμερα, για τη μορφή κλιμάκωσης του αγώνα(2013-01-26 00:00:00.0)
Αποφασίζουν, σήμερα, για τη μορφή κλιμάκωσης του αγώνα(2013-01-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κοροϊδία με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ(2009-05-13 00:00:00.0)
Με ποιους και γιατί δε συνταιριάζουμε...(2003-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ