Σάββατο 31 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Κοινά σχέδια στη στρατιωτική βιομηχανία

Σχέδια πλουτισμού και εκσυχρονισμού των μηχανών του πολέμου

Στις συμφωνίες για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας ξεχωρίζουν σίγουρα αυτές που αφορούν τη στρατιωτική βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, έγιναν συμφωνίες για κοινή παραγωγή στρατιωτικού υλικού, αρχής γενομένης με «τέσσερα πρωτοπόρα προγράμματα». Αυτά θα αφορούν και την παραγωγή μίνι - μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) Raven νέας γενιάς, αλλά και εξειδικευμένου εξοπλισμού για αεροσκάφη C - 130.

Επίσης, θα δημιουργηθεί Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί ειδικά με την τεχνολογία που αφορά τα αεροπλανοφόρα, εκτός από την ανάπτυξη τεχνολογίας μηχανών αεροπλάνων.

Τις συναντήσεις των δύο ηγετών απασχόλησε και η αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Σε συνάντηση που έγινε με στελέχη επιχειρήσεων, ο Ομπάμα παινεύτηκε ξανά ότι επί δικής του προεδρίας οι διμερείς εμπορικές σχέσεις έφτασαν ετησίως τα 100 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 60% σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. «Η κατάσταση υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που μας ενδιαφέρει και τη δυναμική που υπάρχει», επισήμανε ο Αμερικανός ηγέτης. Στόχος είναι το διμερές εμπόριο να πενταπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Το επόμενο διάστημα, θα διατεθούν δάνεια 1 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση αμερικανικών εξαγωγών στην Ινδία.

Προβλέπεται ακόμα χορήγηση δανείων ακόμα 1 δισ. δολαρίου για παρεμβάσεις σε «αδικημένες αγροτικές και αστικές αγορές», με το προκάλυμμα της στήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι ώστε αφενός να δοθεί ώθηση στην ανερχόμενη αστική τάξη της Ινδίας, αφετέρου να επιταχυνθούν βήματα που μακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αχανή ασιατική χώρα.

Ακόμα, δύο δισ. δολάρια θα προσανατολιστούν σε επενδύσεις ειδικά στον τομέα της Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ινδία.

Πολύ συζητήθηκε στα ΜΜΕ και το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας, μετά από αλλαγές στην ινδική νομοθεσία, που λέγεται ότι θα μειώσουν τους δισταγμούς αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία. Ντόπια ΜΜΕ επισήμαιναν πάντως ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, αναφέροντας ότι γαλλικά και ρωσικά κεφάλαια έχουν ήδη αναλάβει συγκεκριμένα σχέδια στον κλάδο.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ