Σάββατο 31 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες «προσεγγίσεις» κυοφορούν νέες εντάσεις

Δημοσιεύματα εμφανίζουν την Ιαπωνία να αναζητά τρόπους διείσδυσης στην περιοχή, μέσα από τη συνεργασία της με χώρες όπως οι Φιλιππίνες

Από περσινά κοινά γυμνάσια ΗΠΑ και Φιλιππίνων πέρσι τον Ιούνη
Από περσινά κοινά γυμνάσια ΗΠΑ και Φιλιππίνων πέρσι τον Ιούνη
ΜΑΝΙΛΑ.-ΤΟΚΙΟ.--

Μνημόνιο συνεργασίας, που περιλαμβάνει ανταλλαγές στρατιωτικών επισκέψεων και συνεκπαιδεύσεις, όπως και «ανταλλαγές» στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, υπέγραψαν στο Τόκιο ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων, Βολτέρ Τουμπερα Γκαζμίν, και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Τζεν Νακατάνι. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε την είδηση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε θέλει να αξιοποιήσει τις Φιλιππίνες ως «εταίρο» που θα τους εξασφαλίσει δίοδο και παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή όπου παράγεται το 10% της συνολικής αλιευτικής παραγωγής του πλανήτη και διέρχονται εμπορεύματα συνολικής αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσά τους και αρκετά που φεύγουν - καταλήγουν στην Ιαπωνία.

Μάλιστα, στο ίδιο ρεπορτάζ, το «Ρόιτερς» καταγράφει δηλώσεις του Αμερικανού Ναύαρχου, Ρόμπερτ Τόμας, διοικητή του 7ου Αμερικανικού Στόλου, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον θα καλωσόριζε την έναρξη ιαπωνικών περιπολιών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. «Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις των Ιαπωνικών Δυνάμεων Ναυτικής Αυτοάμυνας (σ.σ. έτσι αποκαλείται το Ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό) στη Νότια Κινεζική Θάλασσα θα έχει νόημα στο μέλλον». Κάτι τέτοιο θα επέκτεινε το κλίμα έντασης που υπάρχει στη (βορειότερη) Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, κύρια εξαιτίας των εδαφικών διαφορών Κίνας - Ιαπωνίας, και σε νοτιότερες ζώνες του Ειρηνικού, όπου ήδη η Κίνα διεκδικεί μεγάλο μέρος περιοχών που Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε εκείνες.

Συνεργασία Βιετνάμ - Φιλιππίνων

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Παμ Μπινχ Μινχ, πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μανίλα με στόχο τη σύσφιξη της εμπορικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Οι δύο χώρες προσανατολίζονται στην αναβάθμιση των σχέσεών τους στο επίπεδο της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Το Βιετνάμ θα είναι η τρίτη χώρα που προχωρά σε ένα τέτοιο βήμα με τη Μανίλα, μετά την Ουάσινγκτον και το Τόκιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Αλμπερτ ντε Ροζάριο. Το Δεκέμβρη, το Βιετνάμ είχε στηρίξει την προσφυγή των Φιλιππίνων σε διεθνή μηχανισμό διαιτησίας για ενστάσεις που η Μανίλα προβάλλει σχετικά με κινήσεις του Πεκίνου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλις. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες ανέγερσης υποδομών (σ.σ. ορισμένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για λιμενικές εγκαταστάσεις και αεροδιάδρομους) εντείνοντας τις αντιδράσεις πολλών γειτόνων της, που την κατηγορούν, ούτως ή άλλως, γιατί εμφανίζει σχεδόν το 90% της αχανούς Νότιας Κινεζικής Θάλασσας να της ανήκει.

Η συγκεκριμένη περιοχή, εκτός από μεγάλη εμπορική και γεωστρατηγική σημασία, κατά πολλούς είναι και γεμάτη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μάλιστα, αρκετοί επιμένουν ότι ένα τεράστιο μέρος είναι ακόμα ανεξερεύνητο, μεγαλώνοντας ακόμα τις «ορέξεις» των μονοπωλίων και άρα τους κινδύνους που γεννούν για τους λαούς οι ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» για τη μοιρασιά του πλούτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες(2023-04-12 00:00:00.0)
Ενίσχυση της «συνεργασίας» ζητά και η Ιαπωνία(2016-01-14 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι κινεζικές υποδομές(2015-09-16 00:00:00.0)
Εξετάζει «επιλογές άμυνας έναντι της Κίνας»(2014-05-23 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις στο Βιετνάμ(2014-05-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από Ιαπωνία και Βιετνάμ(2014-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ