Σάββατο 31 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Αναζητούν πεδία για μπίζνες σε πολλές χώρες

Ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν αναπτυξιακές προκλήσεις σε «αναπτυσσόμενες περιοχές»

«Η Αμερική μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα στον Μόντι
«Η Αμερική μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα στον Μόντι
Η επίσκεψη, που ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε την Τρίτη στην Ινδία, ενίσχυσε το συμπέρασμα, που από τον περασμένο Οκτώβρη (όταν τότε ο Ινδός Πρόεδρος, Ναρέντα Μόντι, είχε βρεθεί στην Ουάσινγκτον), διατύπωναν πολλοί: Ινδία και ΗΠΑ συσφίγγουν τις σχέσεις τους σε πολλά επίπεδα, κάτι που θα αλληλεπιδράσει με τις «ισορροπίες» σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Στην Κοινή Δήλωση, με τίτλο «Μοιρασμένη προσπάθεια. Πρόοδος για όλους», που διανεμήθηκε στον Τύπο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες αναπτυξιακές προκλήσεις προς όφελος της ευρύτερης περιοχής και του κόσμου και επαίνεσαν την τρέχουσα τριμερή βοήθεια». Διευκρινίζοντας πιο συγκεκριμένα τα πεδία στα οποία μονοπώλια των δύο πλευρών θα αντιμετωπίσουν «αναπτυξιακές προκλήσεις» σε διάφορες χώρες, η Κοινή Δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα σε Υγεία, Ενέργεια, Διατροφική Ασφάλεια κτλ. και παρατηρεί ότι «αυτή η συνεργασία, που είναι ενεργής μαζί με το Αφγανιστάν, την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες τρίτες χώρες».

Η Κοινή Δήλωση σημειώνει ως προτεραιότητες και την «ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της ενεργοποίησης της πιο ελεύθερης ροής του εμπορίου και της ενέργειας στην περιοχή», αναφέροντας ως παραδείγματα «τις πρωτοβουλίες της Ινδίας να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα με τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία».

Ανοίγουν δρόμους για να περάσουν οι πολυεθνικές

Οι δυο πλευρές συντονίζουν τις κινήσεις τους σε επενδυτικά προγράμματα που αφορούν τον τομέα των Κατασκευών - Υποδομών σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι αστικές κυβερνήσεις προωθούν συγκεκριμένα τον εκσυχρονισμό των υποδομών και των συγκοινωνιακών δικτύων, ώστε να εξασφαλίσουν βασικές προϋποθέσεις για τη δράση των μονοπωλίων σε μια περιοχή του πλανήτη που συγκεντρώνει αρκετά προτερήματα: Μεγάλο φυσικό πλούτο (δάση, νερά, ορυκτά κτλ.), πολυπληθείς αγορές, νεαρό και σχετικά πιο «φτηνό» εργατικό δυναμικό, μεγάλο περιθώριο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Τα ινδικά και αμερικανικά μονοπώλια φαίνεται ότι «συναντιούνται» στην προώθηση προγραμμάτων όπως οι αμερικανικοί «Δρόμοι του Μεταξιού», δηλαδή η αμερικανική «εκδοχή» των εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών που (σε ανταγωνισμό με άλλα σχέδια όπως οι κινεζικοί «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού») διασχίζοντας την Ασία ανοίγουν δρόμους για να «περάσουν» επιχειρηματικοί κολοσσοί, που θησαυρίζουν «ανοικοδομώντας» πατρίδες γκρεμισμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως (καθόλου τυχαία) το Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια, το Νέο Δελχί έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 2 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ και η προηγούμενη Αφγανική κυβέρνηση του Καρζάι είχε απευθύνει επανειλημμένα ειδικό προσκλητήριο σε ινδικές εταιρείες να «δραστηριοποιηθούν» στη χώρα.

Αλλες κοινές επενδύσεις αφορούν το πρόγραμμα για τον «Οικονομικό διάδρομο Ινδίας - Ειρηνικού». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως ο αυτοκινητόδρομος συνολικού μήκους 3.200 χιλιομέτρων που θα ενώνει Ινδία - Μιανμάρ - Ταϊλάνδη. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και μεγάλα έργα που αφορούν την ηλεκτροδότηση χωρών της περιοχής, την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών εργοστασίων (π.χ., σε Νεπάλ, Μπανγκλαντές, Μπουτάν) και γενικά την επέκταση της χρήσης «εναλλακτικών πηγών Ενέργειας». Σ' αυτό το πλαίσιο, έχει «ανοίξει η όρεξη» μεγάλων εταιρειών που δρουν στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και κατασκευής ειδικευμένου εξοπλισμού στους αντίστοιχους κλάδους.

Τον περασμένο Μάη, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Φατέμα Ζ. Σούμαρ, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Συνομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών στην Καλκούτα, υπογράμμιζε ότι «πολλές αμερικανικές και ινδικές εταιρείες μπορούν να καινοτομήσουν από κοινού». Επισημαίνοντας πόσο βελτιώνεται το «οικονομικό κλίμα» σε διάφορες χώρες της περιοχής, η Σούμαρ ανέλυσε την «πολιτική βούληση για την εξασφάλιση αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν ελεύθερα να διασχίζουν τα σύνορα» και, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο Ινδίας - Μιανμάρ - Ταϊλάνδης, τόνισε ότι «δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για την αύξηση των επενδύσεων, του εμπορίου και της people-to-people contact».

Κοινά «ανοίγματα» και στην Αφρική

Ομως οι δυο πλευρές ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε άλλες περιοχές που όλο και περισσότερο συγκεντρώνουν την προσοχή των πολυεθνικών, όπως η «Μαύρη Ηπειρος». Ανοίγοντας δρόμο για την «καταξίωση» και δικτύωση των εταιρειών τους, εδώ και χρόνια «τρέχουν» κοινά προγράμματα για την ενίσχυση της «παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα» σε χώρες όπως η Λιβερία (Ανατολική Αφρική), η Κένυα και το Μαλάουι (Δυτική Αφρική). Οπως καταγράφει η ιστοσελίδα της USAID (του γνωστού παραμάγαζου της CIA που ανοίγει δρόμο για τις μπίζνες του αμερικανικού κεφαλαίου διεθνώς), οι δυο χώρες «οικοδομούν την ικανότητα» «επαγγελματιών» παρέχοντας γνώσεις «μάνατζμεντ», «εκπαίδευση αγρο-επιχειρηματιών» και «αγροτικού μάρκετινγκ». Μεταλαμπαδεύοντας, δηλαδή, γνώσεις καταλήστευσης του φυσικού πλούτου, ξεζουμίσματος των εργατών και αγοραπωλησίας βασικών λαϊκών αναγκών, όπως η διατροφή.

Ο καλύτερος «εταίρος»

Οι κοινές μπίζνες φέρνουν κοντά τα μονοπώλια των δύο χωρών σε μια σειρά επίπεδα, όπως και το ερευνητικό. Καθόλου τυχαία, συμφωνήθηκε να επεκταθεί η δράση του αμερικανο-ινδικού κοινού Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης «καθαρής Ενέργειας», εστιάζοντας ειδικά στην εξερεύνηση πλευρών που αφορούν τη χρήση της ηλιακής Ενέργειας, τη λεγόμενη «ενεργειακή αποδοτικότητα», αλλά και τα βιοκαύσιμα.

Μετά από όλα τα παραπάνω, η απόφαση για πολύπλευρη ενίσχυση και της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο χωρών δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Ανανεώθηκε το «ενισχυμένο Πλαίσιο Αμυντικής Συμφωνίας» για ακόμα μια δεκαετία, αποφασίστηκε να συστηματοποιηθούν οι συμβουλευτικές συναντήσεις των δύο μερών, να επεκταθεί η συνεργασία σε θέματα «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» αλλά και γενικά στη διεθνή σκηνή (η Ουάσινγκτον επανέφερε τη στήριξή της στο αίτημα του Νέου Δελχί για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μόνιμο μέλος).

Τέλος, σε ξεχωριστό κείμενο διατυπώθηκε και «κοινή στρατηγική οπτική» για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και Ινδικού ωκεανού, όπου σημειώνεται: «Η περιφερειακή ευημερία εξαρτάται από την ασφάλεια. Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της διαφύλαξης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας κίνησης σε θάλασσα και αέρα σε όλη την περιοχή, ειδικά τη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Πρόκειται για την περιοχή που (εκτιμάται ότι) έχει τεράστια ενεργειακά αποθέματα, εμπορική και γεωστρατηγική σημασία, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δική της κατά 90% και στην οποία οι εδαφικές διαφορές και γενικά οι «κόντρες» οξύνονται τον τελευταίο χρόνο με πρωταγωνιστή το Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ