Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός για το ρόλο στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού συστήματος

Προσαρμογές του κόμματος στο ρόλο της αντιπολίτευσης και «ανοίγματα» σε άλλα μεγαλοστελέχη επιχειρεί ο Αντ. Σαμαράς

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ
Προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ για το μέγεθος της εκλογικής της ήττας, τη διαφορά τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι έχασαν «δυναμικά» τμήματα ψηφοφόρων, με βασική τους έγνοια να είναι το πώς θα διασφαλιστεί ο ρόλος της ΝΔ στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικού κόμματος που μπορεί να αναλάβει ξανά στην πορεία το τιμόνι της αστικής διαχείρισης, στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.

Σειρά στελεχών ζητούν παραιτήσεις, π.χ. του γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκου, ενώ πολλοί προστρέχουν στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Κ. Καραμανλή, ζητώντας του να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα της παράταξης. Προσώρας, ο Κ. Καραμανλής λέγεται ότι ζητά ψυχραιμία και ενότητα, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την Ντ. Μπακογιάννη, που ζητά εδώ και τώρα στροφή του κόμματος προς το «κέντρο» ως βασική προϋπόθεση για να ξανααποκτήσει προοπτικές εκλογικής νίκης. Θυμίζουμε θιασώτης της θεωρίας του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» ήταν επί αρχηγίας του και ο Κ. Καραμανλής.

Στροφή προς το κέντρο ζητά και ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ την παρουσίασε ως ένα κόμμα ακροδεξιό, με αποτέλεσμα να χάσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. «Δεν μπορεί να ξαναγίνουμε μεγάλο κόμμα αν δεν ξαναπάρουμε το κέντρο» προσθέτει, βάζοντας επίσης ζήτημα για το γεγονός ότι η ΝΔ αναδείχτηκε στις εκλογές κόμμα των ...ηλικιωμένων, καθώς καταψηφίστηκε από νεότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες.

Ο Αντ. Σαμαράς κάνει κι αυτός τις δικές του επαφές, με βουλευτές και μεγαλοστελέχη, επιχειρώντας να πιάσει κλίμα και να εξασφαλίσει στήριξη στο πρόσωπό του. Σε αυτή τη βάση συναντήθηκε και με τον Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής και παλαιό στέλεχος του κόμματος φέρεται να του έθεσε σειρά ζητημάτων, όπως τη λανθασμένη πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική (άκρατη κινδυνολογία απέναντι στην προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον ωφέλησε την Κουμουνδούρου), αλλά και τον υπόγειο πόλεμο που δείχνει να έγινε σε υποψήφιους βουλευτές (μη καταγεγραμμένους ως «σαμαρικούς») για να μην εκλεγούν, μάλλον για να έχει ο Αντ. Σαμαράς εξασφαλισμένα τα νώτα του με μια περισσότερο ελεγχόμενη από τον ίδιο Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη συνάντηση ετέθη από τον Μεϊμαράκη και το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου που αποτελεί και βασικό αίτημα πολλών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ.

Η γραμμή άμυνας Σαμαρά

Σε αυτό το περιβάλλον, και υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, συνεδρίασε χτες το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος.

Στην τοποθέτησή του, ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι στις εκλογές της Κυριακής «η ΝΔ έμεινε όρθια, αλώβητη», ότι «έχασε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της έχοντας ασκήσει διακυβέρνηση», «το μικρότερο ποσοστό που έχασε κόμμα στην Ευρώπη έχοντας πάρει ως κυβέρνηση σκληρά μέτρα» και ότι αύξησε τις ψήφους από τις νεότερες γενιές.

Ανέδειξε το γεγονός ότι στο Λεκανοπέδιο η ΝΔ οριακά αύξησε τις δυνάμεις της, ενώ της στοίχισε μια αποσυσπείρωση ψηφοφόρων τους που δεν πήγαν να ψηφίσουν λόγω φημών που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για «απίστευτα ποσοστά» στη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εβαλε δε στόχο το κόμμα να «δουλέψει» για να ξαναδιεισδύσει στις ηλικίες 50 - 64, όπου λόγω της κρίσης και των μέτρων που πάρθηκαν, όπως υπολόγισε, είχαν τις περισσότερες απώλειες.

Απαντώντας στους επικριτές του, επέμεινε ότι η ΝΔ προεκλογικά δεν επέμεινε στο «φόβο», αλλά απλά επισήμανε τους «κινδύνους» που ελλοχεύουν από μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ότι «αυτό το κατάλαβε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων μας που βλέπουν τη ΝΔ ως εγγύηση σταθερότητας».

«Αυτήν την εμπιστοσύνη τους δεν πρέπει να την διαψεύσουμε», σημείωσε, στέλνοντας μήνυμα στο εσωκομματικό ακροατήριο και προσθέτοντας ότι «είμαστε σε περίοδο που θα κάνουν τα πάντα για να πλήξουν τη ΝΔ για να τη βυθίσουν σε εσωστρέφεια».

Ανοιγμα με όργανα και πόστα

Παραπέρα, θέλοντας να εμφυσήσει στα μέλη του κόμματος αισιοδοξία, υποστήριξε ότι «η δικαίωση τη ΝΔ θα έρθει πολύ σύντομα». Με στόχο την προσαρμογή του κόμματος στο ρόλο της αντιπολίτευσης, έθεσε στόχους ανασυγκρότησης σε ό,τι δε λειτούργησε στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ενώ επιχειρώντας άνοιγμα σε άλλα μεγαλοστελέχη, ανήγγειλε τη σύσταση «δίπλα» του ενός «άτυπου πολιτικού συμβουλίου» όπου θα μετέχουν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ευ. Μεϊμαράκης), η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του κόμματος «και ορισμένα άλλα στελέχη».

Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα καταλάβουν αυτές τις θέσεις, ανακοίνωσε ότι προτεινόμενος από τη ΝΔ για αντιπρόεδρος της Βουλής θα είναι ο Ν. Κακλαμάνης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Αννα Ασημακοπούλου και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος κατά σειρά οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης.

Απαντώντας και στις επικρίσεις περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι κεντρικό του μέλημα είναι η στήριξη της «μεσαίας τάξης», «και εκεί θα στηριχτούμε γιατί εμείς την εκφράζουμε, άσχετα αν τους απογοητεύσαμε από ανάγκη και προσωρινά». Στο ίδιο μήκος κύματος όρισε τη ΝΔ ως «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» που θέλει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «με αναπτυξιακό μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Σε αυτήν τη βάση επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θέλει να ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις και τη συμφωνία με την COSCO (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μιλάει μόνο για τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων και δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις «νόμιμες συμβάσεις), ότι έτσι - και με τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο - ξαναδημιουργεί ελλείμματα και ύφεση (όταν και οι χτεσινές δηλώσεις Κατρούγκαλου ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες επαναπροσλήψεις θα αφαιρεθούν από τις προγραμματισμένες προσλήψεις)...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ