Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ηξεις - αφήξεις» για τα Tαμεία και τις συντάξεις

Από την προχθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εργασίας

Eurokinissi

Από την προχθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εργασίας
Τη γνωστή τακτική του «κρύου - ζεστού», των μισόλογων και μετά των ανασκευών σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, εγκαινίασε χτες και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τη μέρα που οι συνταξιούχοι συνωστίζονταν από το πρωί στις τράπεζες για να λάβουν τις γλίσχρες συντάξεις του Φλεβάρη, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό («Mega»): «Εχω την αίσθηση ότι το Γενάρη και το Φλεβάρη προβλήματα συντάξεων, καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Το Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε όμως θα βρούμε λύση». Ταυτόχρονα, προανήγγειλε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων, χαρακτηρίζοντάς την «αποτυχημένη».

Τις ανησυχίες που προκάλεσε η δήλωση Ρωμανιά έσπευσε να διασκεδάσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος δήλωσε πως «η νέα κυβέρνηση έχει διασφαλίσει μέχρι το τελευταίο ευρώ κάθε σύνταξη» και συμπλήρωσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Τα όποια προβλήματα προκύπτουν θα τα αντιμετωπίζουμε άμεσα. Ηρθαμε για να διασφαλίσουμε τις συντάξεις και να σταματήσουμε τις μειώσεις».

Από την πλευρά του και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό («ΑΝΤ1»), σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συντάξεις. Οι συντάξεις είναι ασφαλείς», στο βαθμό που εκτελεστούν ορθά οι υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας των Ταμείων μόνο καινούριο δεν είναι. Μάλιστα, η διόγκωση του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως και συνολικά η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, ήταν το «χαρτί» που έπαιξαν επιδέξια για χρόνια οι κυβερνώντες, για να επιβάλλουν μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Από αυτή τη σκοπιά, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι για τη σκοπιμότητα αυτής της ρητορικής που επανέρχεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ