Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Ενταση στα ύψη από αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανησυχίες για ανάφλεξη της προ εννέα ετών σύρραξης Λιβάνου - Ισραήλ προκαλεί το νέο σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο που σημειώθηκε χτες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ αγροκτήματα Σεμπάα στα Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα αρχικά το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών και μετέπειτα το θάνατο ενός 36χρονου Ισπανού κυανόκρανου του ΟΗΕ από ισραηλινά αντίποινα.

Η επίθεση, που αποδίδεται από το Ισραήλ στη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ», εκδηλώθηκε αργά χτες το μεσημέρι όταν εξαπολύθηκαν πέντε ρωσικής κατασκευής αντιαρματικοί πύραυλοι «Κόρνετ» σε ισραηλινό τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα σε απόσταση δύο χλμ. από τα σύνορα του Λιβάνου, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά. Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Τζερούσαλεμ Ποστ» αναφέρει ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων χιλιομέτρων.

Οι Ισραηλινοί απάντησαν, μία ώρα αργότερα, με πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης προς τη μεριά των συνόρων με το Λίβανο σκοτώνοντας τον 36χρονο Ισπανό κυανόκρανο Φρανθίσκο Χιαβιέρ Τολέδο. Στη συνέχεια ζήτησαν «συγγνώμη» από την Ισπανία και την αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή, χωρίς να υποστούν άμεσα την παραμικρή επίπτωση.

Ακολούθησε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να υποδεικνύει ως υπεύθυνους για την επίθεση τη «Χεζμπολάχ», τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, και την κυβέρνηση του Λιβάνου, λέγοντας ότι «μοιράζονται την ευθύνη για την επίθεση» και απειλώντας τους ότι «θα πληρώσουν όλο το τίμημα». Προειδοποίησε ακόμη με τη λήψη «ισχυρής και υπεύθυνης δράσης» και κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι «μέσω της "Χεζμπολάχ" επιχειρεί τη δημιουργία ενός επιπρόσθετου τρομοκρατικού μετώπου από τα Υψίπεδα του Γκολάν». Ενόψει και των προγραμματισμένων για τις 17 Μάρτη ισραηλινών εκλογών, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει τίποτε. Ιδιαίτερα μία νέα, ριψοκίνδυνη ισραηλινή επίθεση ευρύτερης κλίμακας (ανάλογης με αυτή στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι).

Μετά το μεθοριακό επεισόδιο, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ταμάμ Σαλάμ, τόνισε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη «στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, με την οποία έληξε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της «Χεζμπολάχ» το 2006, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα αλλά και επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ που προκαλεί την κλιμάκωση της έντασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα χτες οι Ισραηλινοί είχαν εξαπολύσει νέα επίθεση στη Συρία κατά θέσεων του συριακού πυροβολικού, για να απαντήσουν έτσι στην εκτόξευση δύο ρουκετών προχτές από τη μεθόριο της Συρίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Επιπλέον, το χτεσινό σοβαρό συμβάν στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου θεωρείται απάντηση στην γκανγκστερική επίθεση που πραγματοποίησαν στις 18 Γενάρη ισραηλινά βομβαρδιστικά εναντίον αυτοκινητοπομπής στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι στελεχών και μαχητών της «Χεζμπολάχ» και έξι Ιρανών, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλαχντάντι.

Οι συνομιλίες Σύρων στη Μόσχα

Το ίδιο διάστημα συνεχίστηκαν στη Μόσχα για τρίτο 24ωρο οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και τους περίπου 30 εκπροσώπους ομάδων της αντιπολίτευσης με τη μεσολάβηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι «χρειάζεται συμβιβασμός» προκειμένου να τερματιστεί ο τετραετής πόλεμος στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της Ρωσίας για μία «κοσμική, ευημερούσα Συρία στην οποία θα γίνονται σεβαστά και θα προστατεύονται τα δικαιώματα όλων». Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ένας συριακός «εθνικός διάλογος χωρίς προϋποθέσεις για μία σύρραξη που προσέλκυσε τρομοκράτες από κάθε χώρο».

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης (στις οποίες ωστόσο δεν εκπροσωπήθηκε η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού») είχαν καταλήξει σε δέκα προτάσεις για την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον τερματισμό του βομβαρδισμού αμάχων, την απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων, την άρση των κυρώσεων και τη σύσταση μίας διμερούς ομάδας που θα ελέγχει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σε κάθε περίπτωση δεν θίχτηκε το ζήτημα για το σχηματισμό μίας συριακής μεταβατικής κυβέρνησης.

Αν και οι συνομιλίες στη Μόσχα δεν σηματοδοτούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εντούτοις είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης, (κυρίως εκπροσώπους της Επιτροπής Εθνικού Συντονισμού για τις δυνάμεις της δημοκρατικής αλλαγής, CCND) και Κούρδους, από τη μια πλευρά, και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, από την άλλη, μετά την αποτυχία των διεθνών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Γενεύης ΙΙ» το Φλεβάρη του 2014.

Πρόθυμη η Ιορδανία να απελευθερώσει την Ιρακινή

Μέσα σε όλα αυτά, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στο Ιράκ δημοσιοποίησαν νέο βίντεο με απειλές αυτή τη φορά και εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και των ηγετών Γαλλίας και Βελγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα αποκεφαλίσουν και θα ακρωτηριάσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο μέσα στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο. Στο συγκεκριμένο προπαγανδιστικό τρομοκρατικό βίντεο, οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν τις απειλές κραδαίνοντας το μαχαίρι πάνω από έναν γονατισμένο Ιρακινό Κούρδο μαχητή, τον οποίο στη συνέχεια αποκεφάλισαν...

Στο μεταξύ, η Ιορδανία ανακοίνωσε χτες πως είναι έτοιμη να παραδώσει στους τζιχαντιστές την Ιρακινή Σατζίντα αλ Ρισάουι, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσε το 2005 στο Αμμάν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Μάαζ αλ Κασάμπεχ, που κρατείται αιχμάλωτος από το Δεκέμβρη. Ωστόσο, ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πρόσθεσε και το όνομα του 47χρονου Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, που κρατείται όμηρος από το «ΙΚ» και απειλούνταν έως χτες αργά βράδυ με αποκεφαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ