Τρίτη 27 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Επιδίωξη και η κοινή «αντιμετώπιση αναπτυξιακών προκλήσεων»

Η Κοινή Δήλωση Ομπάμα - Μόντι είναι ενδεικτική των διεργασιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και όσον αφορά την Ασία

Ο Ομπάμα στην Ινδία για ...μπίζνες
Ο Ομπάμα στην Ινδία για ...μπίζνες
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μια «κοινή Στρατηγική Οπτική» που πλέον θα καθοδηγεί την «αφοσίωσή τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» ανακοίνωσαν οι ηγέτες των ΗΠΑ - Ινδίας, «αναγνωρίζοντας - όπως αναφέρει η Κοινή Δήλωση που διανεμήθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της τριήμερης επίσκεψης Ομπάμα - το σημαντικό ρόλο που και οι δυο χώρες διαδραματίζουν στην προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, και παρατηρώντας ότι η πολιτική της Ινδίας «Δράση προς Ανατολή» και η «επανεξισορρόπηση των ΗΠΑ στην Ασία παρέχουν ευκαιρίες για την Ινδία, για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού να εργαστούν στενά για να δυναμώσουν τους περιφερειακούς δεσμούς».

Η «κοινή Στρατηγική Οπτική» επισφραγίστηκε και από επισημάνσεις όπως ότι «επιβεβαιώνουμε τη σημασία της διαφύλαξης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας κίνησης σε θάλασσα και αέρα σε όλη την περιοχή, ειδικά τη Νότια Κινεζική θάλασσα», που πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ήταν μήνυμα με τελικό παραλήπτη το Πεκίνο. Πάντως, στην «Κοινή Δήλωση» γίνεται αναφορά και στη συνεργασία των δύο χωρών με την Ιαπωνία.

Ακόμα, ενδεικτικό των νέων διαστάσεων που αποκτά η συνεργασία των μονοπωλίων των δύο πλευρών είναι η επισήμανση των προθέσεων των δύο χωρών «να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες αναπτυξιακές προκλήσεις ... που μπορεί να περιλαμβάνει την αμερικανο-ινδική συνεργασία για αντιμετώπιση αναπτυξιακών προκλήσεων σε τρίτες χώρες και τομείς περιλαμβανομένων της Υγείας, της Ενέργειας, της διατροφικής ασφάλειας, της αντιμετώπισης καταστροφών και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών». Μάλιστα, οι «δύο πλευρές παρατήρησαν ότι αυτή η συνεργασία είναι ήδη ενεργής σε Αφγανιστάν, Ανατολική και Δυτική Αφρική και μπορεί να επεκταθεί και σε πρόσθετες τρίτες χώρες».

Η ιδιαίτερα μακροσκελής «Κοινή δήλωση» είναι ένα μόνο από τα ντοκουμέντα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, διαγράφοντας και άλλους κλάδους όπου θα δυναμώσει η διμερής συνεργασία. Για παράδειγμα, η «καθαρή ενέργεια» (αν και ΜΜΕ τόνιζαν πως δεν αναμενόταν άμεση υπογραφή συγκεκριμένης συμφωνίας όπως έγινε πριν μερικούς μήνες μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ) φαίνεται ότι «συγκινεί» επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, καθώς ρητά διακηρύσσεται η ανάγκη να εξασφαλιστούν «συνθήκες» που θα ευνοήσουν «τις επενδύσεις».

Χτες, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραβρέθηκε στη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας (επέτειο της εισαγωγής του πρώτου μετα-αποικιακού συντάγματος στην Ινδία το 1950). Αργότερα, μαζί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι επρόκειτο να μιλήσουν σε επιχειρηματική συνάντηση, στο φόντο των στόχων τους για εκτόξευση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη σύσφιξη στις σχέσεις των δύο χωρών που επιτάχυνε η άνοδος του Μόντι στην εξουσία και η «κινητοποίησή» του για την προσέλκυση επενδυτών σε μια από τις πολυπληθέστερες και σημαντικότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Επιπλέον, η προσέγγιση ΗΠΑ - Ινδίας αναπτύσσεται σε μια περίοδο που η Ινδία δηλώνει σύμμαχος και με την Κίνα (με την οποία «συστεγάζονται» και στους BRICS) δουλεύοντας φυσικά για την «αυτονομία» με την οποία τα μονοπώλιά της επιδιώκουν να διαφυλάσσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα και σχέδιά τους, επιλέγοντας κάθε φορά τους ... προτιμότερους συνεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ