Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Το «μείγμα Ομπάμα» προσπαθεί να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα

Απείλησε και με νέες επεμβάσεις σε Ιράκ και Συρία, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με το μείγμα επεκτατικής διαχείρισης, που προωθεί την καπιταλιστική κερδοφορία και δίνει κάποια ψιχία στους πιο χαμηλά εργαζόμενους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη χτεσινή ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Ενωσης», επιχείρησε να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα. (Είναι το ίδιο μείγμα που εκθειάζουν οι απανταχού στον κόσμο οπορτουνιστές και επίδοξοι διαχειριστές, όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ). Την ίδια ώρα, προανήγγειλε τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Καλώντας τους Αμερικανούς «να αλλάξουν σελίδα μετά από χρόνια οικονομικής αναταραχής, τρομοκρατίας και μακροχρόνιους πολέμους», παρουσίασε ένα πρόγραμμα φοροαπαλλαγών στη μεσαία τάξη, αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς πείνας εκατομμυρίων Αμερικανών εργαζομένων και, για «ξεκάρφωμα», μικρή αύξηση της φορολογίας των πιο πλούσιων και των εταιρειών με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων, για να χρηματοδοτήσει - υποτίθεται - την εκπαίδευση και την υγεία, δηλαδή τις υπηρεσίες πτωχοκομείου.

Αυτά τα «μερεμέτια» - και παρά την προβλεπόμενη για το 2015 ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,8% - δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βαρβαρότητα που βιώνουν τα πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι και άνεργοι, που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι στρατιές των εκατομμυρίων άλλων κακοπληρωμένων, χαμηλόμισθων εργατών.

Κατά τα άλλα, ο Ομπάμα πρότεινε επίσπευση των διαδικασιών για την επίτευξη συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» με Ευρώπη και Ασία, ως έναν επιπρόσθετο τρόπο θωράκισης και προώθησης των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων.

«Μαγική» εικόνα παρουσίασε ο Ομπάμα και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της λεγόμενης «ήπιας ισχύος», υποστηρίζοντας ότι οι επιδρομές σε Συρία και Ιράκ αποδίδουν, μολονότι... αμέσως μετά ζήτησε νέα εξουσιοδότηση για «άσκηση βίας». Εμφάνισε σαν «πιο έξυπνη» πολιτική τη στρατιωτική και αντιτρομοκρατική συνεργασία με χώρες όπως το Αφγανιστάν, «αντί της αποστολής χερσαίων, πολυάριθμων δυνάμεων για μεγάλο διάστημα».

Εξέφρασε ικανοποίηση που οι δυτικές κυρώσεις αποδυνάμωσαν τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «απομονωμένη με οικονομία υπό κατάρρευση». Επιχειρηματολόγησε υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας λέγοντας πως οι 50ετείς κυρώσεις ήταν αναποτελεσματικές και αντιτάχτηκε στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από το Κογκρέσο στο Ιράν ενώ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Απαίτησε, τέλος, τη στήριξη του Κογκρέσου σε νομοθετήματα για την ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση των μυστικών υπηρεσιών σε προσωπικά δεδομένα ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, με πρόσχημα την «κυβερνοασφάλεια».

Ρωσική αντίδραση

Η ομιλία Ομπάμα δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για αλαζονική εξωτερική πολιτική και απόπειρες απομόνωσης της Ρωσίας. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στηλίτευσε την ομιλία Ομπάμα, τονίζοντας ότι «απέδειξε τη θέληση των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στον κόσμο και όχι την υποτιθέμενη βούλησή τους να είναι πρώτες μεταξύ ίσων». Εκτιμώντας, τέλος, πως οι ρωσο - αμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν, ζήτησε περισσότερη συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά σε θέματα που αφορούν το Ιράν και τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ