Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ερωτήματα δημιουργεί συνέντευξη περί Τσαμουριάς

Τα προβοκατόρικα και αποσταθεροποιητικά σενάρια, για εξάπλωση της δράσης των Αλβανών ανταρτών και εντός του ελληνικού εδάφους, με πρόσχημα το ανύπαρκτο θέμα της Τσαμουριάς, συντηρεί και ενισχύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις Βαλκάνιους δημοσιογράφους, από Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Τα ερωτήματα αυξάνουν καθώς η συνέντευξη αυτή μοιράστηκε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Πολιτικό Γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η επίσημη απάντηση της Αθήνας στις απειλές του αρχηγού του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», Αλί Μεχμέτι, σχετικά με τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν τη δράση τους και στη Βορειοδυτική Ελλάδα, ο Α. Τσοχατζόπουλος επισήμανε μεν ότι «πρόκειται για θεωρητικά ενδεχόμενα, που δεν ευσταθούν σε καμία πραγματική βάση και για αυτό δεν υπάρχει νόημα να γίνει συζήτηση για κάτι τέτοιο», για να προσθέσει ότι «είναι απαράδεκτο με τη βία, και μέσω των όπλων, να επιτευχθούν αλλαγές σε οτιδήποτε αφορά τη χώρα μας ή τον τρόπο ζωής μας». Δηλαδή το συζητάμε.

Ωστόσο, οι συνομιλητές του Α. Τσοχατζόπουλου επέμεναν και με άλλες ερωτήσεις «στην περίπτωση που οι Αλβανοί τρομοκράτες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ο ελληνικός στρατός θα απαντήσει ανάλογα; Και ακόμη, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές σκέφτονται να αλλάξουν το Ελληνικό Σύνταγμα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση του κ. Αχμέτ στο όνομα των "δικαιωμάτων των Αλβανών" στην Ελλάδα;». Ο Α. Τσοχατζόπουλος απάντησε περιγράφοντας τις «καλές» ελληνοαλβανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, γι' αυτό «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο πρόβλημα και μάλιστα φανταστικό χωρίς πραγματική βάση που δεν αντιμετωπίσαμε προηγουμένως».

Οι ερωτήσεις όμως για το ίδιο θέμα επανέρχονται: «Οπως είπατε προηγουμένως, η κατάσταση στη "Μακεδονία" (ΠΓΔΜ) είναι διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τους Αλβανούς. Η απαίτηση του κ. Αχμέτ είναι ίδια με τις απαιτήσεις που εφάρμοζε στη χώρα μας. Λέει ότι μάχεται στο όνομα των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά θέλουν να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, όπως η κατάσταση που δεν είναι η ίδια για τις μειονότητες. Οπως είπατε νωρίτερα, κ. υπουργέ, σεβόμενος τις μειονότητες, δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά τα δικαιώματά τους». Για να απαντήσει ο Α. Τσοχατζόπουλος ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με αυτά τα ερωτήματα, εάν εννοούμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα - αυτό πράττουμε. Αλλά, εάν ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να επιχειρούν με όπλα και να ακολουθούν άλλες μεθόδους για να πετύχουν, τότε φυσικά κανένας δε δέχεται κάτι τέτοιο».

Παρ' όλα αυτά ακολουθεί και άλλη σχετική ερώτηση: «Τελευταίως, η ιστορία περί Τσαμουριάς ακούγεται σταθερά μέσω των ΜΜΕ. Κύριε υπουργέ, η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πραγματικό ζήτημα και ότι επιλύθηκε στο παρελθόν. Τι πιστεύει η Ελλάδα γι' αυτό; Ποιος είναι ο νικητής; Ελλάδα ή Αλβανία;». Στην απάντησή του ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Ο κόσμος το γνωρίζει, η αλβανική και η ελληνική κυβέρνηση λένε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ