Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Βαριά χαράτσια για γιατρούς και φάρμακα

Την περίοδο 2003 - 2014 οι ασθενείς πλήρωσαν 77,2 δισ. ευρώ από την τσέπη τους

Τα χαράτσια που πληρώνει ο ελληνικός λαός στην ώρα της ανάγκης για να βρει την υγειά του δεν είναι μόνο τα χτεσινά, ούτε περιορίζονται σε αυτά που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που άρχισε να στραγγαλίζει τις λεγόμενες «κοινωνικές παροχές» από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο της τότε ΕΟΚ και σημερινής ΕΕ.

Η τάση αυτή εντάθηκε την περίοδο της κρίσης και δεν πρόκειται να αναστραφεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεσμεύεται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εξαρτά τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία από την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος και φυσικά δε θέλει να καταργήσει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στο Φάρμακο.

Για παράδειγμα, μέχρι το 1990 οι άρρωστοι είχαν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο 1902/1990 της ΝΔ, θεσπίστηκε η συμμετοχή 25%. Εκτοτε διευρύνθηκε και μπήκαν διάφοροι περιορισμοί στη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να φτάσουν να πληρώνουν μεσοσταθμική συμμετοχή 9% το 2009 και 21,5% το 2013.

Το πρώτο οχτάμηνο του 2014, η συμμετοχή ήταν 26,5% και αφορά τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Τα ποσά που τελικά καταβάλλουν οι άρρωστοι κάθε χρόνο είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία προηγούμενων χρόνων. Για παράδειγμα, το 2013 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν κοντά στα 750 εκ. ευρώ για φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και άλλα 850 εκ. ευρώ για φάρμακα που δεν καλύπτει ο Οργανισμός. Συνολικά, επιβαρύνθηκαν με 1,6 δισ. ευρώ από την τσέπη τους.

Το 1991 η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε το εισιτήριο των 1.000 δραχμών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό το «χιλιάρικο» - αντιστοιχούσε σε 3 ευρώ - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το αύξησαν σε 5 ευρώ και το καθιέρωσαν και στα Κέντρα Υγείας. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τα ΤΕΙ 6,5 εκ. άρρωστοι, πληρώνοντας κοντά στα 30 εκ. ευρώ.

Ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία (2001), όπου οι αμοιβές για τις επισκέψεις ξεκίνησαν από 25 - 90 ευρώ. Στη συνέχεια ήρθαν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, των πολυιατρείων του ΙΚΑ - και μετέπειτα ΕΟΠΥΥ. Με τους νέους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ, καθορίστηκε συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ και συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής.

Ακολούθησε συμμετοχή 30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ για νοσηλείες σε συμβεβλημένες κλινικές. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χρεώνονται και με 1 ευρώ για κάθε συνταγή, πληρώνοντας 70 εκ. ευρώ το χρόνο.

Αυτή η μακρόχρονη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας φόρτωσε τα λαϊκά στρώματα με αβάσταχτα χαράτσια, καθώς καταβάλλουν από την τσέπη τους το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας. Μόνο την περίοδο 2003 - 2014, πλήρωσαν από την τσέπη τους 77,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 52,3% ήταν για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org