Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αστυνομικές έφοδοι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική αστυνομία προχώρησε χτες σε νέες εφόδους, με στόχο άτομα που φέρονται να συνδέονται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εναντίον 28 ατόμων στην υπηρεσία τηλεπικοινωνιών TIB και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας TUBITAK.

Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο (το Εσωτερικών) ανακοίνωσε ότι αντικαθίστανται οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών σε ακόμα 21 επαρχίες της χώρας (αντίστοιχες αλλαγές έχουν μεσολαβήσει την περασμένη χρονιά σε πολλές περιοχές).

Θυμίζουμε ότι ο Γκιουλέν είναι επικεφαλής του δικτύου «Χιζμέτ» (με διασυνδέσεις σε δεκάδες χώρες) και μέχρι πρότινος (τουλάχιστον) είχε στενές επιρροές στους δικαστικούς και αστυνομικούς κύκλους, τις μυστικές υπηρεσίες και γενικά μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού. Οι άλλοτε καλές σχέσεις του με το σημερινό πρόεδρο Ερντογάν άλλαξαν στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ανακατατάξεων, ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών, που συνεχίζονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, από το Δεκέμβρη του 2013 που εκφράστηκε ανοιχτά η «ρήξη» Γκιουλέν (που φέρεται να έχει επαφές με τις ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια ζει αυτοεξόριστος) - Ερντογάν, έχει γίνει πιο φανερή και η διάσταση Αγκυρας - Ουάσινγκτον σε μια σειρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν, ωστόσο μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ