Κυριακή 18 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Στις 25 Γενάρη οι νέοι έχουν επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ!

Κριτήριο, μπροστά στις εκλογές στις 25 Γενάρη, για τους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά, που τούς περιμένει όταν τελειώσουν το σχολείο, τη σχολή τους.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η υπερεκμετάλλευση, είναι η κατάσταση που συναντά ο νέος όταν βγαίνει για το μεροκάματο. Η τεράστια στρατιά των ανέργων που ανακυκλώνεται σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και ημιαπασχόλησης. Σε αυτά τα προγράμματα παγιώνονται οι χειρότερες συνθήκες εργασίας. Ελάχιστοι δικαιούνται το επίδομα του ΟΑΕΔ. Η «εθελοντική εργασία», η τσάμπα δουλειά στους εργοδότες - ειδικά σε κάποιους κλάδους - έχει γίνει καθεστώς για τους νέους.

Ετσι κι αλλιώς, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι 1 στους 2 νέους που πάνε για δουλειά, να εργάζονται με 4ωρα, 3ωρα για μερικές μέρες τη βδομάδα και με μισθούς πείνας. Το ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων αυξήθηκε κατά 189%, το μέλλον τους ένα συνεχές κυνήγι για εύρεση πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, πάντα επί πληρωμή. Οι τζάμπα εργατοώρες στους εργοδότες των νέων που προσπαθούν να μάθουν μια τέχνη και τους εξασκούν από νωρίς στην υποταγή και στην εκμετάλλευση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια για να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα βιώνει σήμερα η νεολαία. Σε ένα σύστημα που στηρίζουν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τι ζητούν από τους νέους σήμερα μπροστά στις εκλογές; Να τους δώσουν εντολή, για να διαπραγματευτούν με τους εταίρους. Τι επιφυλάσσει αυτό για το μέλλον; Τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Το σκηνικό, λοιπόν, έχει στηθεί και καλούν τους νέους να γίνουν στο ίδιο έργο θεατές. Εκβιασμοί, τρομοκρατία, ότι δήθεν «θα ανακοπεί η πορεία της χώρας», για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι τη σύγχρονη βαρβαρότητα, από τη μία, και υποσχέσεις για εύκολη λύση, από την άλλη, με το λαό και τη νεολαία στο περιθώριο. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο ίδιοι γίνονται, τόσο και οξύνουν τη μεταξύ τους πόλωση, για να εγκλωβίσουν, να ενσωματώσουν στο μεταξύ τους παιχνίδι. Νέα κόμματα βγαίνουν στο προσκήνιο με παμπάλαιες και δοκιμασμένες θέσεις.

Οι νέοι και οι νέες δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα ψίχουλα ελεημοσύνης που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα κι αυτά, όσο προχωράμε προς τις κάλπες τόσο και «εξορθολογίζονται», τόσο και μειώνονται. Από το 2012 και μετά, σε ποιους δίνει εξετάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιους δεσμεύεται; Το ταξίδι του μακρύ. Στο Τέξας, στα αμερικανικά ινστιτούτα, στο Κόμο της Ιταλίας, στο Σίτι του Λονδίνου, στα συνέδρια του ΣΕΒ. Οι προσαρμογές του ακόμα περισσότερες. Από το «θα σκίσουμε στα μνημόνια» στο «δεσμεύσεις υπάρχουν και δεν θα τις απεμπολήσουμε». Εκεί κατέθεσε το ποσοστό του και όχι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική. Οι αυταπάτες και η αναμονή που καλλιέργησε μείωσαν τις αγωνιστικές διεργασίες, οδήγησαν στην υποχώρηση του κινήματος. «Η ελπίδα έρχεται» με ό,τι πιο παλιό και φθαρμένο υλικό υπάρχει. Αυτοί που πιάνουν στασίδι στο ΣΥΡΙΖΑ, η... νέα του συνιστώσα είναι αυτοί που στήριξαν και υλοποίησαν αυτήν την πολιτική τόσα χρόνια τώρα (Τζάκρη, Κουρουμπλής, Παραστατίδης, Βουδούρης και πολλοί άλλοι).

Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν το χρέος. Καλούν το λαό να το πληρώσει, υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς.

Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεσμεύεται για τα 365 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, αυτό που ισχύει δηλαδή και σήμερα και δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Δεσμεύεται, επίσης, ότι θα το λαμβάνει ο ίδιος αριθμός ανέργων, δηλαδή 9,5%, καθώς και για το ίδιο χρονικό διάστημα που το παίρνει και σήμερα.

Εγγυάται θέσεις ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης απασχόλησης μέσω ΕΣΠΑ, ό,τι γίνεται δηλαδή και τώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ΕΕ. Αποτελούν το μέσο για να καταργείται η μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να γενικεύεται η εργασιακή περιπλάνηση, για να επιδοτούνται με ζεστό χρήμα οι επιχειρήσεις.

Αυτά που υπόσχεται για τον κατώτατο μισθό, δεν αφορούν τη νεολαία, αφού δεν ακουμπά τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Σήμερα, οι νέοι και οι νέες χρειάζεται να σκεφτούν καλά πού θα ρίξουν την ψήφο τους, πώς θα φοβίσουν πραγματικά όλους αυτούς που τους στερούν τη ζωή και το μέλλον τους. Δε χωράνε άλλα χρόνια αναμονής! Πλέον υπάρχει πείρα.

Στις 25 Γενάρη οι νέοι και οι νέες, με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα, έχουν επιλογή: Να στηρίξουν το ΚΚΕ. Το μόνο Κόμμα που παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, που είναι δύναμη ελπίδας κι ανατροπής. Να μη συμβιβαστούν με τα λίγα, με τα ψίχουλα. Υπάρχει λύση και μέλλον.

ΚΚΕ ισχυρό, δυνατό στους αγώνες και στην κάλπη.

Εδώ βρίσκεται η αλήθεια. Η ψήφος στο ΚΚΕ και την επόμενη μέρα των εκλογών θα μείνει στο ΚΚΕ. Δε θα μεταλλαχθεί. Δε θα μετατραπεί ούτε σε στήριξη της ΕΕ, ούτε σε συνδιαλλαγές με τον ΣΕΒ. Θα συνεχίσει να μάχεται για τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Για το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Για την εξασφάλιση όλων των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων, για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό.

Εδώ βρίσκεται η δύναμη. Την επόμενη μέρα χρειάζεται ισχυρή δύναμη λαϊκής αντεπίθεσης. Οσο ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τόσο και το ΚΚΕ θα είναι η λαϊκή αντιπολίτευση, που χρειάζεται και θα οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση για τη συνολική ανατροπή.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Η ελπίδα δε βρίσκεται στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, στα «μνημόνια διαρκείας» που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, απ' όλες τις κυβερνήσεις. Η ενίσχυση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ δυναμώνει την ελπίδα και την προοπτική, κόντρα στο φόβο και τις αυταπάτες.

ΚΚΕ δύναμη ανατροπής. Η πραγματική ανατροπή δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των κυβερνήσεων που κινούνται στα πλαίσια εντός των τειχών του συστήματος και της ΕΕ. Η ελπίδα είναι στο δρόμο της οργάνωσης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης, του αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει. Αυτό είναι το νέο, το πρωτοπόρο, αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα ο λαός και η νεολαία.


Α. Πρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ