Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Εκτακτα μέτρα» και συλλήψεις

Η παρουσία του στρατού είναι εμφανέστατη στις πόλεις της Γαλλίας
Η παρουσία του στρατού είναι εμφανέστατη στις πόλεις της Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από τις 8 Γενάρη που έγινε η επίθεση στο «Σαρλί Εμπντό», έχουν ξεκινήσει 54 δικαστικές έρευνες με την κατηγορία του «εγκωμιασμού της τρομοκρατίας» και των «απειλών για τρομοκρατικές ενέργειες». Ανάμεσα σε αυτές είναι και η περίπτωση του μουσουλμάνου κωμικού Ντιεντονέ που χτες συνελήφθη, αφού έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι αισθάνεται «Σαρλί Κουλιμπαλί» (συνδυάζοντας το όνομα του σατιρικού περιοδικού με το όνομα ενός από τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι). Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγεται και η περίπτωση ενός άνδρα που επιδοκίμασε τους αδελφούς Κουασί (δράστες της επίθεσης εναντίον του «Σαρλί Εμπντό») όταν συνελήφθη σε κατάσταση μέθης έπειτα από τροχαίο.

Το «επίπεδο επαγρύπνησης» παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη τη Γαλλία, ενώ το κλίμα τρομοϋστερίας συνεχίζουν να αυξάνουν απειλές όπως αυτές που τζιχαντιστές φέρονται να απηύθυναν και στην εφημερίδα «Κανάρ Ανσενέ» («Αλυσοδεμένο Παπί»), ότι «έρχεται η σειρά της».

Προχτές το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζήτησε από το βήμα της Βουλής να ληφθούν «έκτακτα μέτρα», ισχυριζόμενος ότι αυτά «δε θα θίξουν» το «κράτος δικαίου». Κυρίως έθιξε το θέμα της αναλυτικής καταγραφής των ταξιδιωτών στην Ευρώπη, του διαχωρισμού των κρατουμένων σε τζιχαντιστές και μη κ.τ.λ. Ωστόσο, χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί εξακολουθούν να περιπολούν σε όλη τη γαλλική επικράτεια, το θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας και καταστολής αναμοχλεύεται από όλες τις αστικές δυνάμεις, η συζήτηση για την «αντιμετώπιση του εξτρεμισμού» διευρύνεται διαρκώς.

Η «Αλ Κάιντα» ανέλαβε την ευθύνη

Στο μεταξύ, σε ισλαμιστική ιστοσελίδα εμφανίστηκε βίντεο, στο οποίο ο Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι, ένας από τους ηγέτες της «Αλ Κάιντα» στην αραβική χερσόνησο, αναλαμβάνει για λογαριασμό της οργάνωσης την επίθεση στο «Σαρλί Εμπντό».

Χτες, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Σαρλί Εμπντό» (το τιράζ αυτού του μήνα αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατομμύρια φύλλα έναντι 60.000 που συνήθως τυπώνονταν). Η καρικατούρα του Μωάμεθ στο εξώφυλλο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μερίδων του μουσουλμανικού κόσμου.

Η Παγκόσμια Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, με επικεφαλής τον ιεροκήρυκα Γιούσεφ αλ-Καραντάουι (που πολλοί θεωρούν σύμβουλο των «Αδελφών Μουσουλμάνων») σημείωσε ότι «δεν είναι ούτε λογικό ούτε φρόνιμο να δημοσιεύονται τα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη ή επιτίθενται στο ισλάμ... Εφόσον συμφωνούμε πως (οι δράστες των επιθέσεων) είναι μια μειονότητα, η οποία δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ισλάμ ούτε τους μουσουλμάνους, πώς μπορούμε τότε να απαντάμε με πράξεις που δεν κατευθύνονται εναντίον αυτών (των δραστών), αλλά εναντίον του προφήτη..;» Οι αναδημοσιεύσεις τέτοιων σκίτσων θα «υποθάλψουν τα μίση, τον εξτρεμισμό και τις εντάσεις», υποστήριξε η Ενωση.

Τέλος, τη συμπάθειά του για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι εξέφρασε σε δήλωσή του και ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ, σημειώνοντας ότι η Δαμασκός είχε προειδοποιήσει τη Δύση να μη στηρίζει την τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ