Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ψάχνουν μέθοδο «συνεργασίας» με το Δικαστήριο της Χάγης...

Ο Σλ.Μιλόσεβιτς

Associated Press

Ο Σλ.Μιλόσεβιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΑΓΑ.-

«Το ζήτημα δεν είναι εάν θα συνεργαστούμε με το Δικαστήριο της Χάγης, αλλά η μέθοδος συνεργασίας... Πιστεύω πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της γιουγκοσλαβικής βουλής», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα, υπαινισσόμενος ουσιαστικά την άρση των αντιδράσεων που εγείρουν οι βουλευτές του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαυροβουνίου, που έναντι του διαβόητου νομοσχεδίου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα προβλέπει την-αντισυνταγματική έως σήμερα...-έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών (με πρώτον στη σειρά τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) στο δικαστήριο της Χάγης... Το ίδιο 24ωρο, η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ του Βελιγραδίου δημοσίευε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών (ποσοστό της τάξης του 40%) αντιτίθενται στην έκδοση του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς και άλλων Γιουγκοσλάβων στο Δικαστήριο της Χάγης...

«Θέλουμε να συνεργαστούμε και το μόνο ζήτημα είναι η μέθοδος της συνεργασίας. Οποιοσδήποτε διέπραξε έγκλημα πολέμου πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του...», είπε συγκεκριμένα ο Ζίζιτς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Πράγα μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, Μίλος Ζέμαν. Ο Ζίζιτς, πάντως, άδραξε την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για τις ισχυρές πιέσεις που προβάλλει η Δύση -με πρώτες τις ΗΠΑ- που απειλούν με «πάγωμα» κάθε είδους οικονομικής βοήθειας, εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο της Χάγης...«Η οικονομική βοήθεια δε θα έπρεπε να καθορίζεται απ' αυτή τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης», κατέληξε ο Ζίζιτς.

«Μη συνεργάσιμο» με τη...«Χάγη» το 40% των Σέρβων

Ο Ζ.Ζίζιτς με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας

Associated Press

Ο Ζ.Ζίζιτς με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας
Μολονότι ο Ζίζιτς φαίνεται αισιόδοξος για την τελική έκβαση των έντονων «διεργασιών» στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο μεταξύ των βουλευτών του «Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» Μαυροβουνίου (στο οποίο ανήκει ο Ζόραν Ζίζιτς) και των βουλευτών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» του Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, εντούτοις, η πλειοψηφία των Σέρβων αντιδρά στην προοπτική της-αντισυνταγματικής έως τώρα-έκδοσης γιουγκοσλάβων πολιτών-και φυσικά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς- στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που δημοσίευσε χτες στο Βελιγράδι η ημερήσια εφημερίδα «Πολίτικα», το 40% του δείγματος των 1.000 ερωτηθέντων που απάντησαν στην έρευνα της εταιρίας «Φάκτορ Πλας» αντιτίθενται στην έκδοση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και επιθυμεί τη διεξαγωγή της δίκης του στη Σερβία. Το 19,4% αντιτίθενται επίσης στην έκδοση Μιλόσεβιτς και οποιουδήποτε Γιουγκοσλάβου πολίτη θεωρώντας ότι μία τέτοια διαδικασία θα κινούσε διεκδικήσεις πολεμικών αποζημιώσεων από χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ενα άλλο 10% θα επιθυμούσε την έκδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης με την προϋπόθεση πως θα απαγγελθούν κατηγορίες και άλλων ηγετών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τέλος μόνον το 8,3% θα ήθελε την εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ανεξάρτητα από το χώρο διεξαγωγής της δίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ