Σάββατο 10 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Σύνοδοι για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Δυο περιπτώσεις ομηρίας από ισλαμιστές σημειώθηκαν χτες στο Παρίσι με τους 3 δράστες να σκοτώνονται από αστυνομικούς σε μια γιγαντιαία στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, ενώ νεκροί είναι και όμηροι

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση έγινε χτες στο Παρίσι για την καταδίωξη των δολοφόνων της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση έγινε χτες στο Παρίσι για την καταδίωξη των δολοφόνων της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δυο μέρες μετά τη βάρβαρη επίθεση στο κέντρο του Παρισιού στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντο» που κόστισε τη ζωή 12 ανθρώπων, η γαλλική κυβέρνηση πρωτοστατεί για να δυναμώσει η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» όπως την εννοούν και προωθούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία που, στο όνομά της, άλλωστε προωθούν μια σειρά αντιλαϊκά σχέδια.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε χτες ότι αύριο θα συναντηθούν στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ και των ΗΠΑ, ώστε «να ανταλλάξουν απόψεις για την κοινή αυτή πρόκληση που μας απευθύνουν οι τρομοκράτες και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πέραν αυτής». Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που επιβεβαίωνε τη συμμετοχή του Ερικ Χόλντερ δήλωσε ότι η συνάντηση θα αφορά «τον τρόπο εντοπισμού τρομοκρατικών απειλών, σύλληψης ξένων μαχητών και αποτροπής του βίαιου εξτρεμισμού».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χτες ότι η προγραμματισμένη για τις 12 Φλεβάρη Σύνοδος Κορυφής θα εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής με θέμα την τρομοκρατία. «Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, ωστόσο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας», υπογράμμισε. Αντίστοιχα, φαίνεται ότι θα προσαρμοστούν το επόμενο διάστημα και μια σειρά άλλες υπουργικές συναντήσεις της ΕΕ.

Καταδίωξη των δραστών και εκτέλεσή τους με νεκρούς και ομήρους

Στην ίδια τη Γαλλία, από νωρίς χτες το πρωί, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και επίλεκτες δυνάμεις του στρατού είχαν εξαπολύσει ευρεία επιχείρηση στην πόλη Νταμαρτέν-εν-Γκελ, 35 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, όπου ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν τα αδέλφια Σερίφ και Σαγίντ Κουασί, δράστες της επίθεσης στο «Σαρλί Εμπντό». Οι δύο άντρες αναφερόταν ότι είχαν καταφύγει σε ένα μικρό τυπογραφείο της περιοχής, και κρατούσαν τουλάχιστον μία όμηρο, ενώ δήλωναν ότι είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Αργότερα, γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας οδήγησε στην εκτέλεσή τους μετά από ανταλλαγή πυρών όπου αναφέρονται και τουλάχιστον 4 τραυματίες αστυνομικοί. Οι εισαγγελικές αρχές διέψευσαν πληροφορίες ΜΜΕ για τουλάχιστον ένα νεκρό και η Αστυνομία έκανε έκκληση να μη μεταδίδονται αβάσιμες πληροφορίες για θύματα.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, ένα δεύτερο περιστατικό ομηρίας στο Παρίσι, βρισκόταν σε εξέλιξη σε εβραϊκό παντοπωλείο, στην περιοχή Βενσέν, με άγνωστο αριθμό ομήρων, αναφέρονταν και 19 συνολικά. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας αλλά νεκροί έπεσαν - χωρίς να διευκρινίζεται πώς ακριβώς - και τουλάχιστον 4 όμηροι. Πηγή της αστυνομίας είπε στον «Monde» ότι ο ένοπλος ήταν ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί και ότι είχε προειδοποιήσει ότι εάν οι Αρχές πραγματοποιήσουν έφοδο στο τυπογραφείο όπου βρίσκονταν τα αδέλφια Κουασί, τότε θα σκότωνε ομήρους.Ο Κουλιμπαλί θεωρείται ότι ανήκε στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα με τα δύο αδέλφια. Ο συγκεκριμένος, επίσης, αναγνωρίζεται ως ο δράστης του περιστατικού του πρωινού της Πέμπτης στην περιοχή Μονρούζ, όπου είχε πυροβολήσει δύο δημοτικούς αστυνομικούς, με αποτέλεσμα η μια να πεθάνει.

Το όλο θέμα και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γαλλία με ένα ευρύ κλίμα τρομοϋστερίας - που αντικειμενικά εξυπηρετεί τα αντιλαϊκά σχέδια όπως αυτά που ενισχύουν τα μέτρα καταστολής και αντι-μεταναστευτικής πολιτικής - αποκτά ιδιαίτερη σημασία για όλη την ΕΕ, με δεδομένο ότι το ζήτημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και ριζοσπαστισμού», όπως λένε, σηκώνει πολλές ερμηνείες και μπορεί να αξιοποιηθεί για τον πραγματικό αντίπαλο των αστών τα εργατικά, λαϊκά κινήματα. Δεν είναι τυχαία η ευκολία με την οποία διαρρέουν πληροφορίες Μυστικών Υπηρεσιών για νέα - όπως ισχυρίζονται - «τρομοκρατικά χτυπήματα», κάτι που επεκτείνεται και σε άλλες χώρες εκτός της Γαλλίας.

Το λεγόμενο Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Ισλαμιστικών Ιστοσελίδων SITE ανέφερε, επίσης, ότι η «αλ Κάιντα» στο Ισλαμικό Μάγρεμπ χαρακτήρισε τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι «ιππότες της αλήθειας».

Συνάντηση Ολάντ - Λεπέν

Ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκε χτες με την πρόεδρο του «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν, στο πλαίσιο επαφών που ξεκίνησε με ηγέτες κομμάτων μετά την επίθεση. Οπως δήλωσε η Λεπέν μετά τη συνάντηση, οι δυο τους συζήτησαν για τη φύλαξη των συνόρων, τον «επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής», την «απώλεια της εθνικότητας», εκφράζοντας λύπη που δε μίλησαν για τον «ισλαμικό φονταμενταλισμό». Η ίδια ανέφερε ότι δε θα πάρει μέρος στην αυριανή νέα συγκέντρωση που προγραμματίζεται στο Παρίσι εναντίον της φονικής επίθεσης, επειδή «δε θέλουμε να είμαστε κάπου που δε μας θέλουν». Νωρίτερα, είχε γίνει κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Ολάντ, ενώ για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Παρίσι «καταδίκης της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας», με αφορμή το μακελειό στο περιοδικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μακρόν(2017-03-10 00:00:00.0)
Αιματηρή επίθεση σε εργοστάσιο υγραερίου(2015-06-27 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η τρομοϋστερία(2015-01-17 00:00:00.0)
Στρατοκρατούμενη ζώνη η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις(2015-01-14 00:00:00.0)
Οργή για τις ωμές δολοφονίες, συνεχίζονται οι έρευνες(2015-01-09 00:00:00.0)
Μακελειό από ενόπλους σε σατιρικό περιοδικό με 12 νεκρούς(2015-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ