Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Υπουργική συνάντηση με τις χώρες της CELAC

Με στόχο να καθοριστεί συγκεκριμένα η διμερής συνεργασία σε Βιομηχανία, Ενέργεια, Εμπόριο και άλλους τομείς

Στιγμιότυπο από την έναρξη της συνάντησης στο Πεκίνο
Στιγμιότυπο από την έναρξη της συνάντησης στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Η πρώτη υπουργική συνάντηση Κίνας - «Kοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής» (CELAC) ξεκίνησε χτες στην κινεζική πρωτεύουσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ κινεζικών και λατινοαμερικανικών ΜΜΕ, η συνάντηση θα θέσει τους στόχους της διμερούς συνεργασίας για το διάστημα 2015 - 2019, επικεντρώνοντας σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η Ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η βιομηχανία, η γεωργία, αλλά και η ασφάλεια. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πάνω από 40 στελέχη κυβερνήσεων, κύρια υπουργοί Εξωτερικών, αλλά και οι Πρόεδροι της Βενεζουέλα, της Κόστα Ρίκα και του Εκουαδόρ.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις κινεζικές εταιρείες να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε Κεντρική και Νότια Αμερική, αναφέροντας ακόμα ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Κίνας - CELAC αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία φτάνοντας τα 500 δισ. δολ.

Η σταθεροποίηση συναντήσεων μεταξύ Κίνας και CELAC ήταν κάτι που αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη που έκανε ο Τζινπίνγκ στη Λατινική Αμερική το περασμένο καλοκαίρι. Η CELAC δημιουργήθηκε το 2011 και σε αυτή συμμετέχουν 33 χώρες. Εκτός από αυτές που βρίσκονται στη Νότια Αμερική, μέλη της είναι ακόμα το Μεξικό και ορισμένα κράτη της Καραϊβικής. Ενδεικτική των προσπαθειών των κινεζικών μονοπωλίων να «στερεώσουν» την παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι το γεγονός ότι κινεζική είναι και η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή της νέας διώρυγας, η οποία μέσω Νικαράγουα θα ενώνει Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό. Αν τελικά το έργο ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.

Συνάντηση Τζινπίνγκ - Μαδούρο

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου, ο Τζινπίνγκ συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο. Μετά τη συνάντηση, έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα το Πεκίνο θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικά 20 δισ. δολ. στη Βενεζουέλα, σε πεδία όπως το πετρέλαιο, οι υποδομές αλλά και οι νέες τεχνολογίες.

Τις προηγούμενες μέρες, διεθνή πρακτορεία είχαν μεταδώσει ότι ο Μαδούρο θα έφτανε στο Πεκίνο, αναζητώντας και κινεζικά δάνεια, στο φόντο της μεγάλης πίεσης που δημιουργεί στο Καράκας η συνεχής πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Απελευθέρωση εξαγωγών σπάνιων γαιών

Στην κατάργηση μέτρων που περιόριζαν την εξαγωγή σπάνιων γαιών αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση. Δεν θα ισχύουν πλέον ποσοστώσεις στο συγκεκριμένο είδος ορυκτών, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε μια σειρά τομείς της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών. Σήμερα, εκτιμάται ότι στην Κίνα βγαίνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Τα προηγούμενα χρόνια, ιεραρχούνταν η χρήση των συγκεκριμένων ορυκτών για εσωτερική κατανάλωση, επιδιώκοντας την ενίσχυση της ντόπιας βιομηχανίας. Η νέα απόφαση προωθείται ενώ επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Το πού θα καταλήγουν τελικά τα κινεζικά αποθέματα θα προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις σε μια σειρά κλάδους και περιοχές, καθώς οι σπάνιες γαίες θεωρούνται μια από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες για τη σύγχρονη βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ