Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τα «αριστερά» αντιλαϊκά μέτρα είναι εδώ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η «αριστερή» κυβέρνηση της Βραζιλίας, της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ (αυτή που εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ), συνεχίζει το αντεργατικό της έργο, αυτή τη φορά στο όνομα του «νοικοκυρέματος των δημόσιων δαπανών» και του «αναγκαίου» να επανακάμψει η ανάπτυξη, δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρέτησε και στην πρώτη της θητεία, όπως και ο προκάτοχός της στη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση, Λούλα ντα Σίλβα.

Ετσι ήρθαν τα πρώτα ...αριστερά μέτρα: Τα ανακοίνωσε ο υπουργός Προεδρίας, Αλοΐσιο Μερκαντάντε, και αφορούν σε περιορισμούς στην πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας, στις συντάξεις χηρείας και τους μισθούς. Οι εργάτες θα έχουν πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας μόνο αν έχουν εργαστεί επί 18 μήνες έναντι των 6 που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο στόχος είναι, όπως αναφέρεται, η εξοικονόμηση 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες δαπάνες την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι πιέζουν για μεγαλύτερη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού, πείνας στην ουσία, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των βραζιλιάνικων επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά. Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια για ένα πιο «ρεαλιστικό» «νέο συνδικαλιστικό κίνημα», δηλαδή για την ενσωμάτωση εργαζομένων ώστε να δικαιολογηθεί το πισωγύρισμα. Ωστόσο υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που ήδη καταγγέλλουν τα νέα μέτρα και καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές για να μην περάσουν. Το Βραζιλιάνικο ΚΚ πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και την αποκάλυψη της ταξικής ουσίας της δήθεν αριστερής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ