Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μακελειό από ενόπλους σε σατιρικό περιοδικό με 12 νεκρούς

Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλάει για «τρομοκρατικό χτύπημα»

Λίγο μετά από το φονικό στο Παρίσι
Λίγο μετά από το φονικό στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τουλάχιστον 12 νεκροί και άλλοι 4 κρίσιμα τραυματισμένοι άνθρωποι ήταν ο απολογισμός της επίθεσης, που εξαπέλυσαν ένοπλοι χτες. Οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση των θυμάτων όσο και για τις συνθήκες που έγινε η επίθεση ήταν συγκεχυμένες, νωρίς το μεσημέρι, στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντο» («Charlie Hebdo»), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν δύο αστυνομικοί και 4 γνωστοί Γάλλοι σκιτσογράφοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ, δύο άντρες με καλυμμένα πρόσωπα, οπλισμένοι με «Καλάσνικοφ» και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, πυροβολώντας στο ψαχνό και αδιακρίτως. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλέστηκε καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων ότι οι δράστες φώναξαν «πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη». Το «Σαρλί Εμπντο» είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ το 2011, αφού είχε δημοσιεύσει στο εξώφυλλό του σατιρικό σκίτσο του Μωάμεθ. Χτεσινές αναρτήσεις του περιοδικού σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ειρωνεύονταν τον Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους».

Σπεύδοντας στα γραφεία του περιοδικού, ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας», συμπλήρωσε ότι «ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Vigipirate» (όλη η πρωτεύουσα τέθηκε σε καθεστώς πρώτιστου συναγερμού) και ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ». Την επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, Ουάσιγκτον, Μαδρίτη, Ρώμη, Λονδίνο, ενώ από την Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε «βαθιά θλίψη» και «αποτροπιασμό».

Εδώ και μερικές βδομάδες, στους δρόμους πολλών γαλλικών πόλεων είχαν ενισχυθεί τα μέτρα αστυνόμευσης με περιπολίες, όχι μόνο αστυνομικών αλλά και στρατιωτών, στο όνομα της προληπτικής «προστασίας» από «τρομοκρατικές επιθέσεις» που η ηγεσία της χώρας προειδοποιούσε ότι αναμένονταν εδώ και καιρό. Αλλωστε, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών, η Γαλλία πρωταγωνιστεί στους βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού Κράτους» που δρα σε Ιράκ και Συρία, προωθώντας τα αντιλαϊκά σχέδια των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν τη Μέση Ανατολή ακόμα μια φορά.

Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό αξιοποιείται στο να ενισχυθούν τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» και να εμπεδωθεί ένα κλίμα «τρομοφοβίας» και «εθνικής ενότητας για την ασφάλεια». Χτες, επίσης, στο Παρίσι στη Βαστίλλη, κοντά στο σημείο της επίθεσης - που κανείς ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτήν - πραγματοποιήθηκε διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων με συνθήματα «είμαστε όλοι Σαρλί» και «να μην περάσει η φίμωση του Τύπου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ