Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμφίβολη η νέα συνάντηση κορυφής στο Καζακστάν

Εν μέσω συγκρούσεων στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τον ουκρανικό στρατό να ανακοινώνει το θάνατο 3 στρατιωτών σε μάχες με τους πολιτοφύλακες σε πόλη κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, συνεχίζονται παράλληλα οι λεγόμενες διπλωματικές προσπάθειες για τη συνάντηση, στις 15 Γενάρη, των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ωστόσο, η δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δείχνει ότι έως την τελευταία στιγμή θα γίνεται παζάρι. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια συνάντηση θα έχει νόημα μόνον εάν επιτύχουμε αληθινή πρόοδο», και προσδιόρισε ως «πρόοδο» την «επίτευξη της πλήρους εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και μια αληθινή και διαρκής κατάπαυση του πυρός, η δημιουργία μιας γραμμής επαφής ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν η Ουκρανία και οι αντάρτες, και η απόσυρση των βαρέων όπλων. Αυτά τα πράγματα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί εκ των προτέρων». Ωστόσο, αυτοί οι όροι που έχουν τεθεί από τις 5 Σεπτέμβρη 2014, στην ουσία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου που στηρίζουν οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές και η Γερμανία, ποτέ δεν την εφάρμοσε.

Επίσης, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συνάντηση, λέγοντας ότι αυτή θα γίνει «αν καταφέρουμε να ετοιμάσουμε ένα έγγραφο για το σχέδιο συμφωνίας πριν από την 15η Ιανουαρίου». Επίσης, δήλωσε ότι παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, σήμερα στο Βερολίνο μεταβαίνει για συνομιλίες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ