Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η «Royal Dutch Shell» ανακοίνωσε ότι καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 70.500.000 ευρώ για τις δύο πετρελαιοκηλίδες που προκάλεσε στο Δέλτα του Νίγηρα το 2008 και το 2009 με συνέπεια τεράστιες καταστροφές στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, εκπρόσωπος των ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» απείλησε με επίθεση τον πρόεδρο του Καμερούν, Πολ Μπίγια, έπειτα από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που υπέστη η οργάνωση από την καμερουνέζικη πολεμική αεροπορία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρότεινε να αναπτύξει «ανοσία» η χώρα του απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στις συνομιλίες για τα πυρηνικά, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση πως ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την άλλη Κυριακή.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γάνι έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS όπου ανέφερε ότι «οι προθεσμίες δεν πρέπει να αποτελούν δόγμα», αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει οριστική αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη του 2016. Αν όλα τα μέρη έχουν κάνει το καλύτερό τους και υπάρχει πραγματική πρόοδος, «θα έπρεπε να υπάρξει βούληση να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- O επικεφαλής της ινδονησιακής Υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Φρανσίσκους Μπάμπανγκ Σοελίστιο δήλωσε χτες ότι εντοπίστηκε η ουρά του αεροσκάφους της «AirAsia», που συνετρίβη στις 28 Δεκέμβρη στη θάλασσα της Ιάβα. Στο συγκεκριμένο τμήμα, τοποθετούνται συνήθως τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων που εκτιμάται ότι θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του ατυχήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τρίτη σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός άλλου. Πριν λίγες μέρες, το DHKP-C εξαπέλυσε επίθεση και κοντά στο γραφείο του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένας 14χρονος έπεσε χτες νεκρός από σφαίρα που δέχτηκε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ενας ακόμα άνδρας τραυματίστηκε. Φίλοι του 14χρονου κατήγγειλαν στο πρακτορείο «Ντογάν» ότι αυτός πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ενώ επέστρεφε από τη δουλειά του.

ΑΔΕΛΑΪΔΑ.-- Χιλιάδες πρόβατα, αγελάδες και άλλα ζώα εκτιμάται ότι κάηκαν το προηγούμενο διήμερο στην περιοχή της Αδελαΐδας, καθώς οι σφοδρές πυρκαγιές συνεχίζουν να κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις στη Νότια Αυστραλία. Ακόμα, κάηκαν τουλάχιστον 38 κατοικίες και περίπου 140 αγροικίες αλλά και στάβλοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ