Κυριακή 4 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ύλη του τεύχους

Η θεματολογία του παρόντος τεύχους της ΚΟΜΕΠ, η οποία αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων σχετικών αφιερωμάτων του 2014, εστιάζει σε βασικές πλευρές της προεκλογικής και μετεκλογικής πολιτικής διαπάλης.

Το κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Αστικό κράτος και κυβέρνηση», φωτίζει τον οριοθετημένο ρόλο που παίζει κάθε αστική κυβέρνηση ως όργανο συγκρότησης και λειτουργίας του αστικού κράτους. Αναδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από τις μορφές που μπορεί να πάρει η αστική διακυβέρνηση, ανεξάρτητα από την εναλλαγή διάφορων πολιτικών δυνάμεων στα κυβερνητικά καθήκοντα, ο τελικός χαρακτήρας του αστικού κράτους δεν αλλάζει.

Το άρθρο «Ο κυβερνητισμός στον "Εργατικό Αγώνα" και στη "Νέα Σπορά"» συμβάλλει στη διαπάλη με το πολύμορφο οπορτουνιστικό ρεύμα στις γραμμές του εργατικού κινήματος. Αποκαλύπτει τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και τη γραμμή ενσωμάτωσης που χαρακτηρίζουν τα προτεινόμενα μεταβατικά προγράμματα των συγκεκριμένων οπορτουνιστικών ομάδων.

Το άρθρο «Η λενινιστική αντίληψη και πρακτική για τη δουλειά στα συνδικάτα. Η πείρα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1920-1922)» βοηθά να κατανοηθούν οι συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και συγκυρίες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '20, μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε η συγκεκριμένη γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το κείμενο βοηθά να κατανοηθεί η λαθεμένη μηχανιστική μεταφορά ορισμένων θέσεων της εποχής εκείνης στη σημερινή συγκυρία. Στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 3.11.2014 έως 31.12.2014.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ