Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΟΝίτικα κάλαντα στην Αθήνα του 1944

Τα δικά της αγωνιστικά κάλαντα έψαλλε η ΚΝΕ την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε γειτονιές και πλατείες, σπίτια και κεντρικούς δρόμους. Ενα από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα αυτής της πρωτοβουλίας μας ήρθε στο «Ριζοσπάστη» από τον Αλιμο.

Εκεί, ο σ. Κώστας Ξένος, παλαίμαχος ΕΠΟΝίτης, υποδέχτηκε στο σπίτι του τους ΚΝίτες με μια συγκινητική και ενδιαφέρουσα μαρτυρία για τα αγωνιστικά κάλαντα της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, 70 χρόνια πριν, μέσα στη φλόγα των μαχών του Δεκέμβρη του 1944:

«Πλησίασαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 1945», αναφέρει ο Κ. Ξένος, «και ένας έριξε την ιδέα να βγούμε να πούμε τα κάλαντα, να μαζέψουμε γλυκά και βιβλία για να τα πάμε στα νοσοκομεία Δαφνίου και Ελευσίνας που νοσηλεύονταν τραυματίες του ΕΛΑΣ και άμαχοι από τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δε θυμάμαι ποιος έφτιαξε τους στίχους και τους προσάρμοσε στο σκοπό, είχαν όμως επίκαιρο πνεύμα, ταιριαστό στην κατάσταση των ημερών και άρεσαν πολύ».

«Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάναμε με τους τραυματίες στα νοσοκομεία που ανέφερα», προσθέτει και δίνει την ευχή του για το σήμερα: «Οι ΚΝίτες μας, η νέα γενιά κομμουνιστών, να συνεχίσετε τον αγώνα μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού, να μας φτάσετε και να μας ξεπεράσετε!»

Οι στίχοι από αυτά τα αγωνιστικά κάλαντα που έψαλε η ΕΠΟΝ μέσα στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη του 1944, όπως τους συγκράτησε και μας τους παραθέτει ο Κ. Ξένος, έχουν ως εξής:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

Λαοκρατία Λευτεριά

Στη χώρα μας θ' ανθίσει

Και το φασισμό θα σβήσει

***

Αγιος Βασίλης έρχεται

Κι ο βασιλιάς δεν έρχεται

Να μείνει στην Αγγλία

Και ας φτιάξει εκεί δικτατορία

***

Ο Παπανδρέου ο χαλβάς

Λένε πως ντύθηκε τσολιάς

Και ζήτησε απ' το Ράλλη

Τα τσαρούχια του να βάλει

***

Ερχεται ο Σκόμπυ ο τρυφερός

Του Ντούτσε διάδοχος σωστός

Απ' τη Μεγάλη Βρετανία

Μα κωλώνει στα Χαυτεία

***

Κει πέρα βρίσκει τον ΕΛΑΣ

Του λέει «Σκόμπυ δεν περνάς»

Κι αυτός μαζεύει την ουρά του

Οπως μάζευε ο Ντούτσε τα φτερά του.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org