Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εργαλεία» για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας παρέμβασης

«Κόμμα "Παντός Καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» και «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ». Αυτές οι δύο εκδόσεις της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο χρόνο που μας πέρασε σε αρκετές δεκάδες εκδηλώσεις και συσκέψεις που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ με φίλους και οπαδούς, καθώς και με εργαζόμενους και νέους που προβληματίζονται.

Η θετική πείρα αυτής της συζήτησης επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχιστεί και να επεκταθεί η διακίνηση των συγκεκριμένων εκδόσεων. Αναδείχτηκε το γεγονός ότι βοηθάνε στη σύνδεση της καθημερινής πείρας των εργαζομένων (πολιτικής και από την ίδια την παραγωγή) με τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, η οποία βρίσκεται πέρα και έξω από τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ δεν έχει καμιά φιλοδοξία διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Αντίθετα, επιδιώκει την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε σύγκρουση με κάθε μορφής αστική πολιτική διαχείριση. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να αποκρυσταλλώνονται πολιτικά συμπεράσματα στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία και την ανάγκη κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων.

Η παραπέρα διάδοση και των δύο εκδόσεων συμβάλει στη γονιμοποίηση της συζήτησης με εκατοντάδες εργαζόμενους, όχι μόνο με τη μορφή της βιβλιοπαρουσίασης αλλά και της πολύ μικρής σύσκεψης και της προσωπικής συζήτησης με τον αναγνώστη τους.

Και οι δύο εκδόσεις δίνουν εφόδια ώστε, με προσιτό τρόπο, ο εργαζόμενος που στοιχειωδώς προβληματίζεται για την κατάσταση να δει και τις δικές του ευθύνες για τη δραστηριοποίησή του στις μορφές οργάνωσης του εργατικού κινήματος και στη στήριξη του ΚΚΕ, εκλογική και όχι μόνο. Ως αφετηρία για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Τι είναι και πώς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων


Η έκδοση «Κόμμα "παντός καιρού"» αναδεικνύει τι είναι, πώς πρέπει να κατανοείται ο συσχετισμός δυνάμεων, αναδεικνύει την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ως βασικό παράγοντα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων αλλά και την αντανάκλαση του συνολικού συσχετισμού των δυνάμεων και της διαπάλης με την κυρίαρχη ιδεολογία στην πείρα των εργαζομένων.

Επίσης η έκδοση «Κόμμα "παντός καιρού"» συμβάλει στο να κατανοήσει ο αναγνώστης ή ο εργαζόμενος με τον οποίο συζητάμε πως το ΚΚΕ παίρνει υπόψη του το επίπεδο συνείδησης της εργατικής τάξης, τις ίδιες τις εξελίξεις, ότι γνωρίζει καλά τι αποτελεί κυρίαρχο ρεύμα στην «κοινή γνώμη», στην αντίληψη της μεγάλης μάζας των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει την ευθύνη του ΚΚΕ, ως πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, να μην εγκλωβίζεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Αυτή η υπόμνηση έχει τη σημασία της και για την προεκλογική περίοδο, στην οποία μπήκαμε και επισήμως, αφού οι πιέσεις προς το ΚΚΕ για υποχώρηση σε στήριξη λύσης αστικής κυβερνητικής διαχείρισης θα ενταθούν. Και αυτή η καλλιεργούμενη πίεση θα έχει τη μορφή ότι δήθεν το ΚΚΕ δεν ακούει «τους πόθους των εργαζομένων» και άλλα παρόμοια.

Και οι δύο εκδόσεις δίνουν ουσιαστικά εφόδια για την κατανόηση του προτάγματος της μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης που πρέπει να δυναμώσει. Συμβάλουν ώστε προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά να μην παγιδεύονται οι εργαζόμενοι σε αυταπάτες περί αριστερής - φιλολαϊκής κυβερνητικής διαχείρισης. Αυτός είναι ουσιαστικός όρος ώστε και το εργατικό κίνημα να μετράει βήματα στη συγκρότησή του, να αυξάνεται ο βαθμός οργάνωσης στα εργατικά συνδικάτα, να συγκροτούνται σωματειακές επιτροπές στους τόπους δουλειάς, δηλαδή οι εργαζόμενοι να συγκροτούν το δικό τους ανάχωμα πάλης και να μην επαφίενται στην αυταπάτη μιας άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού.

Τα συμπεράσματα που οδήγησαν στη σύγχρονη επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ

Από παρουσίαση των δύο εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παρουσίαση των δύο εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Η έκδοση «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ» επιδιώκει να αναδείξει συμπεράσματα από τη μελέτη της πορείας του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, από τη διαμόρφωση και εξέλιξη της στρατηγικής του ΚΚΕ βάσει συμπερασμάτων από την ίδια την Ιστορία, τα οποία αποτυπώθηκαν στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ της περιόδου 1949-1968. Επίσης, αναδεικνύονται συμπεράσματα από την πορεία των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τα οποία αποτυπώθηκαν στις Αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Με λίγα λόγια, όπως καταδεικνύει και ο τίτλος της έκδοσης, δίνεται το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης που οδήγησε στη διαμόρφωση της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ, που αποκρυσταλλώθηκε στο Πρόγραμμα που ψήφισε το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Αποτελεί, λοιπόν, μια έκδοση που, μαζί με τη μελέτη του Προγράμματος του Κόμματος, μπορεί να κάνει κατανοητό για τον καθένα σε τι διαφέρει το ΚΚΕ από όλα τα άλλα κόμματα.

Η έκδοση μπορεί να αξιοποιηθεί για την απάντηση σε πλήθος ερωτημάτων που, αντικειμενικά και καλοπροαίρετα, δημιουργούνται στους εργαζόμενους αλλά και για τη δημιουργία νέων «ερωτημάτων» που γονιμοποιούν την ανάγκη παραπέρα μελέτης. Γι' αυτό άλλωστε η έκδοση περιλαμβάνει ενδεικτική βιβλιογραφία με έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, καθώς και άλλα ιστορικά και πολιτικά έργα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ένας οδηγός μαρξιστικής μόρφωσης.

  • Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη μπορούν να αναζητήσουν και να παραγγείλουν τις εκδόσεις στην ιστοσελίδα της «Σύγχρονης Εποχής» (www.sep.gr), τηλεφωνικά στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του ή στις οργανώσεις του ΚΚΕ.

Φ. Π.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org