Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σκόπιμη αοριστία ζητώντας ψήφο από το λαό, χρίσμα από το κεφάλαιο

Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη ότι οι εκλογές είναι «μονόδρομος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη χώρα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας», απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που προκρίνει μπροστά στην κάλπη τη σκόπιμη αοριστία, καθώς διεκδικεί και την ψήφο του λαού και το χρίσμα από το κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από στελέχη του, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα απέτυχε και ότι «δεν μπορεί να πάει πλέον άλλο στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια πολιτική». Η γενικότητα της διατύπωσης επιτρέπει στον καθένα, αναλόγως της ταξικής του θέσης, να βγάζει διαφορετικά συμπεράσματα. Ο εργαζόμενος ότι θα καταργηθεί η πολιτική που τον τσακίζει, ο καπιταλιστής ότι θα καταργηθούν οι κανόνες που εμποδίζουν τη στήριξη των κερδών του από τον κρατικό κορβανά.

Στους καπιταλιστές, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει πρόσθετες διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις του. Συνεχίζοντας ο Π. Σκουρλέτης δηλώνει ότι προτεραιότητά τους «είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική η οποία και την κρίση θα αναχαιτίζει, την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και θα επανεκκινεί την ίδια την οικονομία», μιας και «το μνημόνιο οδήγησε σε ύφεση». Αποσιωπά, βεβαίως, ότι η επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτει να παραμείνει ο πυρήνας των μνημονιακών μέτρων που ανέτρεψαν δικαιώματα και βύθισαν το λαό στη φτώχεια.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επισημαίνει ότι τέτοιου είδους μέτρα, στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, θα αποτελέσουν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης που διακηρύττουν ότι θέλουν να κάνουν. Μάλιστα, ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε τους προηγούμενους διαχειριστές ότι δεν έκαναν ποτέ τέτοια προσπάθεια, ενώ επιχείρησε να φορτώσει σε πρόσωπα μια πολιτική που υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες του κεφαλαίου και τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας του. «Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η προσπάθεια. Θυμόσαστε ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός ο οποίος κάλεσε ουσιαστικά την τρόικα και της άνοιξε την πόρτα. Ο κ. Παπαδήμος συνέχισε την ίδια πολιτική. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος την κατήγγειλε, την υλοποίησε μετά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» υποστήριξε, βγάζοντας λάδι τους πραγματικούς ενόχους για την κατάσταση του λαού.

Για πολλοστή φορά, επικαλέστηκε αντιδράσεις άλλων κρατών - μελών της ΕΕ για τη χασούρα των αστικών τους τάξεων, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων οικονομικών στρατηγικών (...) βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την περίπτωση των τελευταίων προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας».

«Αγωνία» για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ...

Από θέση υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, που είναι ολετήρας των εργασιακών δικαιωμάτων, πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι η ίδια η Ευρώπη, λόγω αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης ακαμψίας και στασιμότητας, κινδυνεύει. Κινδυνεύει πια η οντότητά της, και η πολιτική και η κοινωνική της συνοχή, αλλά και το οικονομικό πεδίο χάνει συνεχώς θέσεις»!

Σε ερώτηση για τις συνεργασίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μετεκλογικά, ο Π. Σκουρλέτης δεν μπόρεσε να κρύψει ότι αυτές επιτυγχάνονται στο βαθμό που οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης συμμερίζονται τα κοινά προτάγματά της, με παρούσες πάντα μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ετσι, σε ερώτηση για τους συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «αναλόγως και των εκλογικών δεδομένων», απάντησε: «Το αναλόγως των εκλογικών δεδομένων είναι κάτι πολύ σημαντικό, γι' αυτό ας μείνουμε εκεί».

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΔΗΜΑΡ, ενώ αμφότερα τα κόμματα συγκαλούν και τα Διαρκή τους Συνέδρια (Σώμα που αποτελείται από τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού), προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση για συνεργασία. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα εκφραστεί με συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, ο Γ. Μηλιός ανακοίνωσε χτες ότι δε θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές και πως θα συνεχίσει να εργάζεται ως υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της επεξεργασίας των θέσεων και της διαμόρφωσης κατευθυντηρίων γραμμών για την κυβερνητική πολιτική, καθώς εκεί μπορεί να συμβάλει αποδοτικότερα και να είναι περισσότερο χρήσιμος. Δηλώνει δε έτοιμος να συνεχίσει τις επαφές «με διεθνείς παράγοντες (IMF, Κυβερνητικές Υπηρεσίες άλλων χωρών, Χρηματοοικονομικά Κέντρα, κ.λπ.)». Η απόφασή του - σύμφωνα με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - μπορεί να μην είναι άσχετη με τη δυσαρέσκειά του για τη μη εκλογή του σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και την εκτίμησή του ότι δεν στηρίχθηκε επαρκώς απ' το κόμμα του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κάλπη έφυγε, η υλοποίηση του μνημονίου έρχεται (2015-09-22 00:00:00.0)
Εξαγγελίες και προσαρμογές (2015-02-13 00:00:00.0)
Πετάει στην κυβέρνηση το μπαλάκι της αντιλαϊκής συναίνεσης (2014-11-21 00:00:00.0)
Με φθαρμένα υλικά χτίζει «μέτωπο» για τη διαχείριση (2014-07-15 00:00:00.0)
Θέλει να «σύρει» το «χορό» της αστικής διαχείρισης (2014-05-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την κοκορομαχία για το ντιμπέιτ (2012-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org