Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πετσοκομμένα τα «τσεκ» των ενισχύσεων

Δύσκολες γιορτές και για τους αγρότες του Εβρου

Συνεχίζονται η επιδρομή και η αρπαγή του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς για μία ακόμα φορά παρουσιάζονται προβλήματα στην καταβολή των τσεκ των ενισχύσεων που δικαιούνται. Από χτες που δίνεται το τσεκ, αρκετοί μικρομεσαίοι αγρότες το παίρνουν κουτσουρεμένο, είτε από παράνομες παρακρατήσεις που γίνονται είτε επειδή για χωράφια για τα οποία δικαιούνταν επιδότηση παραγωγής δεν την παίρνουν επειδή έχουν χαρακτηριστεί βοσκοτόπια.

Σε δήλωσή του εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να κάνουν μαζικά ενστάσεις μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, ώστε να τους δοθεί το σύνολο της νέας ενίσχυσης που δικαιούνται. Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε αυτά τα χρήματα που είναι χρήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, τα χρειάζονται για την επιβίωση των οικογενειών τους».

Στο μεταξύ, «μαύρα» Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του Εβρου, καθώς άλλοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ έχουν παραδώσει την παραγωγή τους σε εμπόρους και βιομηχανίες (π.χ. τευτλοπαραγωγοί) και άλλοι δεν συγκόμισαν τις παραγωγές τους, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων (βαμβάκια, καλαμπόκια) και των πρόσφατων πλημμυρών.

Ακόμα οι αγρότες δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή του ΦΠΑ για το 2013, την επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αλλά και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, εξαιτίας του σχεδίου που αποχαρακτηρίζει 11 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν παραδώσει εδώ και τρεις μήνες την παραγωγή τους στο μοναδικό εργοστάσιο της ΕΒΖ που έχει απομείνει να λειτουργεί, στο Πλατύ Ημαθίας, και είναι ακόμα απλήρωτοι.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ζητάει άμεσα να εξοφληθούν οι απλήρωτες παραγωγές, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και να εξοφλήσει η κυβέρνηση τα χρωστούμενα προς τους αγρότες (επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή φόρου στα καύσιμα κ.λπ.). Καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία, να συμμετάσχουν μαζικά στους αγώνες που έρχονται για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυμένα τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών(2018-06-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων για το Κιλελέρ(2015-03-10 00:00:00.0)
Το πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων(2015-02-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα για τα βοσκοτόπια(2014-08-20 00:00:00.0)
Μεγάλες περικοπές με αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων(2014-08-12 00:00:00.0)
Αγωνιστικό διήμερο για την κτηνοτροφία(2012-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ