Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Επί μήνες απλήρωτες οι καθαρίστριες των σχολείων

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Απλήρωτες εδώ και 4 μήνες είναι οι 21 καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου στα σχολεία του Δήμου Δίου - Ολύμπου στην Πιερία και κρατούν καθημερινά τα σχολεία καθαρά. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, ενώ αποτελεί συνηθισμένη πρακτική από την πλευρά των αρμόδιων να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των δεδουλευμένων, παράλληλα, με τις συμβάσεις που υπογράφουν, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.

Η κατάσταση αυτή διατηρείται κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της Διοίκησης του Δήμου Δίου - Ολύμπου, που ως Πόντιος Πιλάτος ρίχνει την ευθύνη γενικά και αόριστα στην κεντρική εξουσία που περικόπτει τις χρηματοδοτήσεις και στον «Καλλικράτη» και αδιαμαρτύρητα διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και καλεί κυβέρνηση και δήμο άμεσα να πληρώσουν τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες των σχολείων. Επίσης, απαιτεί την άμεση πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα μια που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων ένα στόχο έχει: τα εκατοντάδες κονδύλια της καθαριότητας να περάσουν στα χέρια των εργολάβων και οι σημερινές καθαρίστριες να είναι αύριο οι εργάτριες στο ιδιωτικό συνεργείο. Το πιθανότερο ανασφάλιστες, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς και φυσικά ακόμη πιο μικρό από το σημερινό τους μεροκάματο.

Το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας, η προώθηση της δουλειάς με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Δίου - Ολύμπου καλεί τις εργαζόμενες να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Απέναντι στη σημερινή κατάσταση χρειάζεται και οι ίδιες να ξεμπερδεύουν με πολιτικές και κόμματα που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, να ξεμπερδεύουν με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και δημοτικές παρατάξεις που αδιαμαρτύρητα διαχειρίζονται αυτές τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ».

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για τις απλήρωτες καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Δίου - Ολύμπου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: Για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες των σχολείων και να εξασφαλιστεί η τακτική πλέον μισθοδοσία τους; Για να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αύξηση των αποδοχών τους, αφού δουλεύουν με μεροκάματα πείνας και είναι απόλυτα αναγκαίες για να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ