Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πιέσεις Αμπάς για ψήφιση του σχεδίου απόφασης στον ΟΗΕ

ΑΛΓΕΡΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την πρόθεσή του να διακόψει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει η Ιορδανία εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέφρασε χτες, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αλγερία, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος σημείωσε ότι στην περίπτωση απόρριψης του αραβικού σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ληφθούν και άλλες «απαραίτητες πολιτικές και νόμιμες αποφάσεις», ώστε να υποχρεωθούν οι ισραηλινές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως κατοχική δύναμη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακτήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής (στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) και της απελευθέρωσης όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται αιχμάλωτοι στις ισραηλινές φυλακές. Δεν θα υποκύψουμε στην πολιτική της ηγεμονίας και την ισραηλινή καταπίεση», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την ελπίδα πως τελικώς «η Παλαιστίνη θα κερδίσει την ανεξαρτησία της και δεν θα υποκύψει στην ισραηλινή ηγεμονία και καταπίεση».

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης, που ολοκληρώνει σήμερα στο Αλγέρι, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε πως θα τεθεί σε ψηφοφορία ως τις 31 τρέχοντος μηνός το αραβικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ που, μεταξύ άλλων, ζητεί ολοκλήρωση ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης σε 12 μήνες και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής το αργότερο έως το τέλος του 2017.

Ωστόσο, το σχέδιο ψηφίσματος φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις εντός των παλαιστινιακών οργανώσεων. Χτες, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ζήτησε από την παλαιστινιακή ηγεσία να αποσύρει άμεσα το σχέδιο απόφασης, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει συγκεχυμένη εικόνα των παλαιστινιακών διεκδικήσεων.

Ενα 48ωρο νωρίτερα, ο Μαρουάν Μπαργούτι, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Φατάχ» (του Προέδρου Μ. Αμπάς) που κρατείται στις ισραηλινές φυλακές, αποδοκίμασε έντονα το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ, ζητώντας την άμεση επαναδιατύπωση και τροποποίησή του, λέγοντας ότι κάνει αδικαιολόγητες παραχωρήσεις των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και επέκρινε την «ετοιμότητα», όπως είπε, της Παλαιστινιακής Αρχής να προχωρήσει στην ανταλλαγή εδαφών με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Στο Ισραήλ, πάντως, όπου όλα τρέχουν πλέον με προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών του ερχόμενου Μάρτη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ που πρόσφατα απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε τον τελευταίο πως διασπαθίζει εκατομμύρια δολάρια κρατικού χρήματος χαρίζοντάς τα σε ακραίους Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης για ψηφοθηρικούς λόγους. Κάλεσε, μάλιστα, τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να σταματήσει τη ροή δημόσιου χρήματος για την κατασκευή νέων εποικισμών και άλλων κτιρίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, ζητώντας αντ' αυτού να χρησιμοποιηθούν για τη «μεσαία τάξη που πλήττεται, όπως τόνισε, από την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ