Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για Πρόεδρο και εκλογές

Icon

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) στην τελευταία ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα ή την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 25/1 ή την 1/2. Την ίδια ώρα, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που ομολογούν ανοιχτά ότι ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα συνέφερε την παράταξη.

Μετά τη χτεσινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συνεχίζοντας στη γραμμή των αντιλαϊκών εκβιασμών που ντύνονται με «εθνικό μανδύα», εξέφρασε την «ελπίδα» του «στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια». Απευθύνοντας ουσιαστικά προειδοποίηση σε όσους βουλευτές προσβλέπουν για τη θετική τους ψήφο, ότι στην τρίτη ψηφοφορία «δεν θα υπάρχει "παρών". Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο (...) Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας».

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά από συνάντησή του το μεσημέρι με τον Αντ. Σαμαρά, είπε ότι χθες «έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, της σύνεσης, της σταθερότητας (...) Δε θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή του ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία αλλά σήμερα αυξήθηκαν πολύ οι πιθανότητες να γίνει το σωστό». Σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας άλλης «πολιτικής πρωτοβουλίας» από την κυβέρνηση ώστε να βρεθούν άλλοι 12 βουλευτές, απάντησε ασαφώς ότι «η πρωτοβουλία της συναίνεσης, της συνεννόησης, της σύνεσης, η πρωτοβουλία για την ευθύνη που έχει ο καθένας είναι πάντα ανοιχτή. Γιατί είναι κάτι το προφανές, το αυτονόητο, το συνεχές»...

Στους διαδρόμους της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών και παλαιόθεν συνοδοιπόρος του Αντ. Σαμαρά, Κ. Γεροντόπουλος, έλεγε πως «κάτι αρχίζει να αχνοφέγγει». Σημαίνοντα στελέχη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ διέχεαν πως ο Σαμαράς με το διάγγελμα της Κυριακής (όπου ζήτησε συναίνεση στην εκλογή ΠτΔ ανοίγοντας ο ίδιος δρόμο για εκλογές ως το τέλος του 2015) έκανε μια κίνηση που κανείς δεν ανέμενε, και τώρα οι βουλευτές των άλλων κομμάτων έχουν την ευθύνη να ανταποκριθούν.

Σημειωτέον, πάντως, τα ίδια στελέχη της ΝΔ δε φαίνονταν και τόσο σίγουρα, αν θα παραμείνει υποψήφιος για ΠτΔ ο Στ. Δήμας μέχρι και την τελική ψηφοφορία της Δευτέρα, ή αν θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του ώστε να προκριθεί κάποιος άλλος που ενδεχομένως θα συγκέντρωνε περισσότερες προτιμήσεις.

Εκτιμήσεις για το «ποιους συμφέρουν» ή όχι οι εκλογές...

Μιλώντας, χτες στο «STAR» η Ντ. Μπακογιάννη ομολόγησε περίπου ανοιχτά ότι τη ΝΔ θα τη συνέφερε παραταξιακά η διενέργεια πρόωρων εκλογών, πετώντας από πάνω της την «καυτή πατάτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχες σκέψεις δείχνουν να υπάρχουν και στο υπουργείο Αμυνας, όπου ο Ν. Δένδιας εκτιμά επίσης πως 12 επιπλέον βουλευτές είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να βρεθούν.

Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης διατύπωναν «ερωτηματικά» για το γιατί ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή δεν ψηφίζουν υπέρ της εκλογής ΠτΔ, εκτιμώντας ότι «αυτό θα τους συνέφερε». Σε αυτήν τη βάση, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας θα εστιάσει σε αυτά τα δύο κόμματα και σε στελέχη των ΑΝΕΛ που θεωρούν «πιο συνεννοήσιμα» (αναφέρονται οι Μαρία Κόλια και Ελενα Κουντουρά).

Αναμένουν, τέλος, να δουν τι θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία οι πούροι δεξιοί «ανεξάρτητοι» Β. Πολύδωρας και Β. Καπερνάρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ