Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχυμένες περιπολίες και με στρατιώτες

Από την επίθεση σε Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Νάντ
Από την επίθεση σε Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Νάντ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την πραγματοποίηση περιπολιών από αστυνομικούς αλλά και δυνάμεις του στρατού ανακοίνωσε χτες το πρωί ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μετά από τις τρεις επιθέσεις ενόπλων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πολυσύχναστα σημεία πόλεων. Τελευταία ήταν αυτή που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν άνδρας έριξε ένα ημιφορτηγό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στη Ναντ της δυτικής Γαλλίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι. Οι τέσσερις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και ο οδηγός. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο οδηγός φώναζε «Αλλάχ Ακμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά) και μετά την επίθεση μαχαίρωσε τον εαυτό του εννιά φορές. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις ενόπλων σε Ντιζόν και Ζουέ-λε-Τουρ.

Η γαλλική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να ενισχύσει την αστυνομοκρατία και, όπως ανακοίνωσε ο Βαλς, «200 με 300 επιπλέον στρατιώτες» θα αναπτυχθούν σε δημόσιους χώρους για να ενισχυθεί η «ασφάλεια». «Θέλουμε να προστατεύσουμε και να καθησυχάσουμε τους Γάλλους και να τους πούμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί». Ο Βαλς εξήγησε ότι οι στρατιώτες θα προστεθούν στους «780 χωροφύλακες και στρατιώτες που κινητοποιούνται βάσει του σχεδίου Vigipirate», το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή ενόψει εορτασμών αλλά και «ειδικών απειλών».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι οι τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν από το Σάββατο «δεν συνδέονται μεταξύ τους, προφανώς». «Ομως, υπάρχει μια ακολουθία και αυτό δικαιολογεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση», πρόσθεσε.

Πάντως, τα αστικά ΜΜΕ ήδη στρώνουν το «έδαφος» για προώθηση μέτρων αστυνομοκρατίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα επικίνδυνα αντανακλαστικά. Χαρακτηριστική η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά του εξτρεμιστικού Ισλάμ στη χώρα. «Ναι, "τρελοί του Αλλάχ", δυστυχώς, γαλλικής υπηκοότητας, είναι σε θέση να κτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή στο γαλλικό έδαφος, κινούμενοι από έναν θανατηφόρο φανατισμό και την αποστροφή γι' αυτό που είμαστε», έγραψε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ