Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η τεχνική

Η σημερινή ανάλυση είναι από παλαιότερη προπόνηση του Ι.Μ. Ηλία Κουρκουνάκη και θα ωφελήσει κάθε σκακιστή που θέλει να καταστρώσει ένα σχέδιο καλό, αξιοποιώντας την υπεροχή του. Η θέση στο διάγραμμα αυτού του κειμένου είναι τεχνικά κερδισμένη για τα λευκά. Τα δεμένα ελεύθερα πιόνια είναι προφανώς πανίσχυρα, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να προωθηθούν, επειδή τα μαύρα ελέγχουν απόλυτα τα τετράγωνα προαγωγής τους.

Αν πάλι προωθηθεί το ένα από αυτά δημιουργείται μια «τρύπα» μπροστά από το άλλο και ο μαύρος Ρ θα την καταλάβει. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να βρεθεί κάποιος ρόλος για τον επιτιθέμενο Ρ και Π, οι οποίοι προς το παρόν βρίσκονται μακριά από το κύριο μέτωπο της μάχης. Ηδη η κινητικότητα του μαύρου είναι περιορισμένη και ο Π του δεν μπορεί να εγκαταλείψει την 8η οριζόντιο. Εκεί ακριβώς πρέπει να βασιστούν τα λευκά για να βελτιώσουν τη θέση τους και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον εγκλωβισμένο μαύρο Π. Η αλλαγή θα είναι αναπόφευκτη, εξαιτίας της απειλής ματ, οπότε θα προκύψει εύκολα κερδισμένο φινάλε πιονιών.

Απλό και ξεκάθαρο σχέδιο, το οποίο τα λευκά εφάρμοσαν με συνέπεια: 60. Πζ6 Επίσης, καλά θα ήταν και τα 60. Πζ7 ή Ρζ4, αφού τα μαύρα δεν διαθέτουν αντιπαιχνίδι. Σημασία έχει η σωστή κατεύθυνση των λευκών κομματιών. 60... Ρβ8 61. Ρζ4 Ρα8 62. Ρζ5 Ρβ8 63. Πε6. Ο Π παρέχει κάλυψη στον Ρ, προκειμένου να πλησιάσει στο επίμαχο μέτωπο. Αλλη ιδέα με παρόμοιο στόχο θα ήταν 63. Ρη6, ώστε ο Ρ να φτάσει την 7η γραμμή και στη συνέχεια ο Π να καταλάβει την 8η, κερδίζοντας ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως στην παρτίδα 63... Πζ8+ 64. Ρε5 Πθ8 65. Ρδ6 Πδ8+ 66. Ργ6 Πθ8 'Η 66...Ρα8 67. Ργ7 κ.λπ., ενώ δεν ωφελεί ούτε 66... Πγ8+ 67. Ρδ7. Επίσης, εύκολα χάνει και το 66... Ργ8 67. α7, αρκεί μετά από 67... Πδ6+ τα λευκά να αποφύγουν την απλοϊκή παγίδα 68. Πδ6 (πατ!) και να προτιμήσουν το πάρσιμο 68. Ρδ6. 67. Ρδ7 Τώρα πια τα μαύρα δεν μπορούν να αποφύγουν την αλλαγή των Π, γι' αυτό... 1-0. Φυσικά, σε αρκετά σημεία τα λευκά διέθεταν εναλλακτικές κινήσεις. Μάλιστα, μερικές απ' αυτές σίγουρα οδηγούσαν σε ταχύτερο ματ με τέλειο παιχνίδι, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο στο σκάκι. Πολύ μεγαλύτερη σημασία σε κερδισμένες θέσεις έχει η σιγουριά επίτευξης της νίκης, η οποία στην πράξη εξασφαλίζεται πολύ ευκολότερα με ένα σωστό σχέδιο, παρά με υπολογισμούς ακριβείας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org