Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενα «κουβάρι» ανταγωνισμών εκρηκτικό για τους λαούς

Οι ανακατατάξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη οξύνουν τις αντιθέσεις και στη «γειτονιά» μας

Τα λεγόμενα οικόπεδα πλούσια σε φυσικό αέριο στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ
Τα λεγόμενα οικόπεδα πλούσια σε φυσικό αέριο στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ
Η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας (βλέπε έρευνες «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ) και η αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου αποτελούν κομμάτια του «παζλ» της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όχι μόνο δεν εξελίσσεται σε «εγγύηση» για την ειρηνική «επανένωση» του νησιού, όπως διακήρυσσαν εκπρόσωποι της αστικής τάξης μέσα και έξω από την Κύπρο, αλλά περιπλέκει τις «κόντρες» για τον κρατικό σχηματισμό που θα προκύψει από μια πιθανή συμφωνία, αυξάνει τα «κοράκια» που μαζεύονται για να ρημάξουν τον πλούτο του κυπριακού λαού, διευρύνει τις διεργασίες και τα «παζάρια» με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλίων.

Σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις που ευρύτερα συντελούνται στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά (π.χ., εξελίξεις στην Ουκρανία, «αστάθεια» σε διάφορες περιοχές από όπου εξάγονται αέριο και πετρέλαιο, όπως η βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), η σύγκρουση συμφερόντων βαθαίνει. Η επιθετικότητα των μονοπωλίων μεγαλώνει, επανεξετάζουν τις συμμαχίες τους, πρόθυμοι να τις αναπροσαρμόσουν ανάλογα με το τι καλύτερα υπηρετεί τα σχέδιά τους.

Επανεξετάζουν και τα «εργαλεία» τους, πολιτικά, οικονομικά και, φυσικά, στρατιωτικά.

Το αμερικανικό «ενδιαφέρον»

Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή το αυξημένο «ενδιαφέρον» της για τη «διευθέτηση του Κυπριακού». Εχουν πάρει «φωτιά» μια σειρά επιτελεία της αμερικανικής πλουτοκρατίας, μεταξύ άλλων οι λεγόμενες «δεξαμενές σκέψης».

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, στην Ουάσιγκτον δόθηκε στη δημοσιότητα μια Εκθεση με τίτλο «Ενέργεια: Η στρατηγική ευκαιρία της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο». Την ευθύνη της Εκθεσης είχε το «Ινστιτούτο Χιούντσον» («Hudson Institute»), μια «δεξαμενή σκέψης» που παλιότερα είχε αποσπάσει επαίνους από τον πρώην ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ και χορηγίες από μια σειρά μονοπώλια, όπως οι εταιρείες «Exxon Mobil», «Μicrosoft», «IBM», «McDonalds», «Novartis», «Monsantο».

Η Εκθεση δίνει στα σημαντικά κοιτάσματα αερίου μια σειρά νέες προεκτάσεις, οικονομικές αλλά και πολιτικές, που αφορούν και την Ελλάδα. «Καθώς νέα ευρήματα εντοπίζονται και ανακοινώνονται δεν είναι δύσκολο να οραματιζόμαστε ένα δίκτυο αερίου να αναδύεται στην Ανατολική Μεσόγειο ως βασικό συστατικό σε μια νέα Ευρωπαϊκή ασφάλεια, που θα μπορούσε να προστατέψει την Ευρώπη από τις πιθανές "δονήσεις" της αστάθειας που επεκτείνεται στη Βόρεια Αφρική. Αυτό θα αποδειχθεί αληθές ειδικά αν τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποδειχτούν όσο τεράστια έχει προβλέψει η Αθήνα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες γραμμές ενεργειακής προμήθειας από τη Βόρεια Αμερική (σ.σ. πιθανώς μιλά για τα σχέδια ευρείας ανάπτυξης του σχιστολιθικού αερίου), θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τη δια-ατλαντική ασφάλεια του 21ου αιώνα που θα έκανε την Ευρώπη λιγότερο ευάλωτη στους καταναγκασμούς της Ρωσίας».

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος «έχουν σήμερα τα μεγαλύτερα "δυτικά" ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αποθέματα που δεν ελέγχει η Ρωσία του Πούτιν, η Ισλαμιστική Δημοκρατία του Ιράν ή κάποιο από τα κράτη του Κόλπου. Αυτό το στοιχείο έχει αναδείξει Ισραήλ - Κύπρο, μαζί με τους εταίρους τους σε ΗΠΑ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιωτικούς κλάδους, στη δυναμική θέση του οδηγού της ενεργειακής επανάστασης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις που ρητά καταγράφονται, αναδεικνύοντας ότι τα μονοπώλια δρομολογούν μια σειρά μέτρα για να προστατεύσουν τις μπίζνες που ετοιμάζουν. Ετσι, αναφέρεται ότι θα έπρεπε:

- Οι ΗΠΑ να επανεγκαταστήσουν στη Μεσόγειο μια ρωμαλέα ναυτική παρουσία για να ενισχύσουν τη διπλωματική τους δύναμη στην περιφέρεια και να βοηθήσουν στην ασφάλεια της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή.

- Οι ΗΠΑ να χαλαρώσουν το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

- Ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος του.

- Τα μέλη του ΝΑΤΟ Γαλλία και Ιταλία να εμπλακούν στην «αρχιτεκτονική» για την ασφάλεια στην περιοχή.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ