Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ»: Τις αντιλαϊκές δράσεις θωράκισης των μονοπωλίων και των ίδιων των μηχανισμών της ΕΕ ενέκρινε η Κομισιόν στο πλαίσιο του «προγράμματος εργασίας για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» για το 2015. Πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του λεγόμενου «δεκαλόγου Γιούνκερ». Η αρχή γίνεται με τη μοιρασιά του «επενδυτικού πακέτου», εκτιμώμενου ύψους 315 δισ. ευρώ, για την ερχόμενη τριετία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το «επενδυτικό ταμείο» θα εστιάζει στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, ιδίως στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, καθώς και σε υποδομές μεταφορών σε βιομηχανικά κέντρα, στην εκπαίδευση, στην Ερευνα και την καινοτομία, σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Διογκωμένο στα 24 δισ. ευρώ εμφανίζεται το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για το μήνα Οκτώβρη του 2014 (έναντι 16,5 δισ. ευρώ πέρσι τον Οκτώβρη). Παράλληλα, τα στοιχεία για το 9μηνο του 2014 καταδεικνύουν ότι η ενίσχυση του πλεονάσματος οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην πτώση των τιμών Ενέργειας, καθώς το έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο υποχώρησε στα 214,8 δισ. ευρώ, από 239,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2013.

ΡΩΣΙΑ: Αυξημένες αβεβαιότητες εκδηλώνονται και στην οικονομία της Ρωσίας, με το ρούβλι να υποχωρεί σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα. Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανή τη πτώση του ΑΕΠ μέχρι και 4,5% κατά το πρώτο 3μηνο του 2015, στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πέσει κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι και διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω διολίσθηση του ρουβλίου, τη μεγαλύτερη εδώ και 15 χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε στις 16/12 το βασικό επιτόκιο στο 17% (από 10,5%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ