Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

 Αγαπητέ «Ρίζο»

Να τιμάται ο Ρίτσος

ΛΟΥΙΖΑ ΑΚΕΡΜΠΙ, Μιλάνο Ιταλία: Πέρασα τις χειμερινές διακοπές μου στη Μονεμβασία, το θαυμάσιο βυζαντινό κάστρο στη Λακωνία της Πελοποννήσου.

Ο τόπος είναι πολύ καλά διατηρημένος. Με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού οργανώθηκε και ένα καινούριο Μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα, με ωραίες φωτογραφίες και σχετικές επεξηγήσεις.

Αλλα από τη γενέτειρά του, είναι απολύτως απών, ο Γιάννης Ρίτσος. Το σπίτι του καταστρέφεται, καμία πινακίδα δε μας οδηγεί προς τα εκεί και από τα μαγαζιά εξαφανίστηκαν και οι κάρτες με τη φωτογραφία του σπιτιού και του τάφου του, που πριν λίγα χρόνια υπήρχαν εκεί.

Φέτος μέσα στις εκδηλώσεις για τη δεκάτη επέτειο του χαμού του μεγάλου ποιητή της Ελλάδας και του κόσμου όλου, το υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να διαθέσει χρήματα για τη μνήμη του, ώστε να μην ξεχαστεί στον τόπο της, μια αγαπημένη και τόσο σημαντική προσωπικότητα.

Επιστροφή στο σοσιαλισμό

ΘΩΜΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗΣ, Αθήνα. Πιστεύω ότι ο ρωσικός λαός -ακριβώς αντίθετα απ' ό,τι επιθυμεί η παγκόσμια αντίδραση -ολοένα σε μεγαλύτερη κλίμακα, μεγαλύτερο βαθμό και θέλει την επιστροφή στο σοσιαλισμό - εφ' όσον «γεύτηκε» τα «καλά» του καπιταλισμού και τους «παραδείσους» που του έταζε - και δε χρεώνει τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος σ' αυτόν, αλλά στις στρεβλώσεις του.

Μνημεία

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ, Δικηγόρος Πειραιάς: Επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, διαβάσαμε στον Τύπο, πως το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων βρίσκεται σε μεγάλη παρακμή μια και είναι ουσιαστικά ακυβέρνητο, αφού ο πατριάρχης κ. Διόδωρος είναι ανήμπορος ακόμη και να περπατήσει. Βαθεία θλίψη δοκίμασαν οι προσκυνητές όταν διαπίστωσαν πως ο περίλαμπρος αυτός ναός καταρρέει, προσβάλλοντας την πίστη των χριστιανών, αφού δεν είναι άξιοι ούτε να τον περιποιηθούν, ούτε να τον συντηρήσουν. Από την ξύλινη πόρτα μπαίνουν νερά και προκαλούν σοβαρές φθορές στους τοίχους και στο δάπεδο. Η ίδια ξύλινη οροφή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει και να προκαλέσει θανάτους. Τα ψηφιδωτά(που έγιναν επί Μανουήλ Κομνηνού), είναι στα δάπεδα παρατημένα. Το ίδιο κινδυνεύουν οι αγιογραφίες στους κίονες και τα ψηφιδωτά στους τοίχους.

Και ερωτώ: Μήπως θα έπρεπε τα 270.000.000 δρχ. που έδωσε το ΥΠΕΞ (χωρίς δυστυχώς να πιάσουν τόπο), να είχαν δοθεί για την αναστήλωση του Ναού;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ