Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Αντιδράσεις για τον νέο τρομονόμο

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Κένυα ο νέος τρομονόμος της κυβέρνησης του Προέδρου της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, που ψηφίστηκε χτες από το Κοινοβούλιο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι τα νέα μέτρα απειλούν τις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Η θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε χτες τουλάχιστον δύο φορές καθώς ήρθαν στα χέρια κυριολεκτικά κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, δύο εκ των οποίων «έλουσαν» με νερό την αντιπρόεδρο του Σώματος, Τζόις Λαμπόσο. Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν μέλη της αντιπολίτευσης να φωνάζουν, να σκίζουν χαρτιά και να επικρίνουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Τζάστιν Μουτούρι. Η μόνη φορά στην οποία τα πνεύματα ησύχασαν, έστω και πρόσκαιρα, ήταν όταν το Κοινοβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει (όπως και έκανε) το διορισμό του στρατηγού ε.α. Τζόζεφ Νκέσερι στη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά την αποπομπή του προκατόχου του λόγω της τελευταίας επίθεσης των ισλαμιστών της «Σαμπάμπ» τον περασμένο μήνα στην περιοχή Μαντέρα με αποτέλεσμα 64 νεκρούς.

Ο επίμαχος τρομονόμος αυξάνει από τρεις σε 12 μήνες την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία (φυσικά ο όρος επιδέχεται πολλών ερμηνειών που συχνά χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) δίχως απαγγελία κατηγοριών, προβλέπει σημαντική αύξηση των ποινών σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία, παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών από τις κρατικές αρχές δίχως δικαστική απόφαση και περιορισμό της ελευθεροτυπίας αφού οι δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν έρευνα ή να δημοσιεύσουν οτιδήποτε σε σχέση με την τρομοκρατία θα πρέπει να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει την άδεια της αστυνομίας. Επίσης, οι δημοσιογράφοι τα άρθρα ή τα ρεπορτάζ των οποίων κριθεί ότι «εμποδίζουν την έρευνα ή τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κινδυνεύουν με ποινές έως και τρία χρόνια φυλάκιση, όπως και στην περίπτωση που δημοσιεύουν φωτογραφίες «θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας. Επίσης, αναφέρει ότι οποιοσδήποτε «υπερασπίζεται, επαινεί, συμβουλεύει, υποκινεί ή ενθαρρύνει τη διάπραξη ή την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας» κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ