Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οργή και θρήνος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο λαός του Πακιστάν, που από προχτές θρηνεί 132 παιδιά 10 - 20 ετών που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια επίθεσης ένοπλων Ταλιμπάν (η οργάνωσή τους TTP ανέλαβε την ευθύνη - γέννημα και αυτή των ιμπεριαλιστών σε παλιότερες εποχές) στο Δημόσιο Στρατιωτικό Σχολείο και Ακαδημία της Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά της χώρας. Συνολικά, οι νεκροί από το μακελειό στις σχολικές αίθουσες, νωρίς το πρωί της Τρίτης, έφταναν χτες τους 142, σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ (το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέβαζε τον αριθμό στους 148). Οι δέκα σοροί ανήκουν σε δασκάλους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υποστράτηγος Ασιμ Μπάτζουα, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν πρόβαλαν καμιά απαίτηση, «δεν πήραν ομήρους αρχικά, άρχισαν να πυροβολούν στο χώρο υποδοχής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ένοπλοι είχαν μαζί τους τροφή αρκετή για μέρες.

Χιλιάδες μαθητές συμμετείχαν χτες σε εκδηλώσεις καταδίκης της επίθεσης σε μια σειρά σχολεία του Πακιστάν, αλλά και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ τόνισε χτες (στη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων των αστικών κομμάτων) ότι, «τώρα, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί Ταλιμπάν», δίνοντας το σύνθημα για ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν και διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με οποιαδήποτε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Επιπλέον, ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης της θανατικής ποινής για περιπτώσεις τρομοκρατίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστή ανακοίνωση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, στην οποία έλεγαν ότι «η εκ προθέσεως δολοφονία αθώων ανθρώπων, παιδιών και γυναικών, αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ και αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους όλα τα ισλαμικά κόμματα και οι κυβερνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ