Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» ΡΟΔΟΥ
Απέλυσε πέντε ιδρυτικά μέλη του σωματείου

Την τρομοκρατία και την αποτροπή κάθε συνδικαλιστικής δράσης προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία του εργοστασίου της «Κόκα - Κόλα» στη Ρόδο, η οποία απέλυσε παράνομα - και μάλιστα χωρίς αποζημίωση - πέντε εργαζόμενους που προσπάθησαν να στήσουν σωματείο στο χώρο ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που παραβιάζει συνεχώς μέχρι σήμερα η επιχείρηση.

Οι πέντε εργαζόμενοι που απολύθηκαν παράνομα είναι ο Μ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Δέμελος, Ι. Μώρος, Δ. Γιαννέτος και Κ. Τσάπης και εργάζονταν όλοι τουλάχιστον δέκα χρόνια στην επιχείρηση. Η συστηματική παραβίαση από την εργοδοσία των δικαιωμάτων των εργαζομένων δημιούργησε την ανάγκη να ξεκινήσουν πριν από ένα μήνα προσπάθειες για να ιδρύσουν εργοστασιακό σωματείο. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη του με την επωνυμία «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Προσωπικού της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε εργοστάσιο Ρόδου».

Μόλις έγινε γνωστή όμως η κίνηση των εργαζομένων, η εργοδοσία εξαπέλυσε εναντίον τους, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους απειλές και εκβιασμούς ώστε να μη γίνουν μέλη. Η τρομοκρατία όμως της εργοδοσίας δεν πέρασε και 26 εργαζόμενοι - από τους συνολικά 80 - υπέγραψαν τελικά την ιδρυτική πράξη και συστήθηκε προσωρινή επταμελή διοίκηση, στην οποία μετείχαν οι πέντε συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Την 1η Ιούνη κατατέθηκε και η σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρόδου για την αναγνώριση του σωματείου.

Η πολιτική της εργοδοσίας του εργοστασίου όμως δε θέλει τους εργαζόμενους να μιλάνε και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πολιτική που στηρίζεται και ενθαρρύνεται άλλωστε απλόχερα σε κάθε περίπτωση από την ίδια την κυβέρνηση. Ετσι, στις 5 Ιούνη στην προσπάθειά της η εργοδοσία να μην αναγνωριστεί το σωματείο, κοινοποίησε στους πέντε εργαζόμενους εξώδικη δήλωση της επιχείρησης που θυροκολλήθηκε στο σπίτι του καθενός (αρνήθηκαν να το παραλάβουν), που τους γνωστοποιεί ότι καταγγέλλει τις συμβάσεις τους και δε δίνει τη νόμιμη αποζημίωση καλώντας τους να πάρουν μόνο τις νόμιμες αποδοχές τους.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατική αυτή πολιτική της εργοδοσίας και προχωρήσανε σε εξώδικη δήλωση προς την επιχείρηση, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχονται την απόλυση, ζητώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Στο εξώδικο θέτουν συγκεκριμένους λόγους που αποδεικνύουν την ακυρότητα της απόλυσης. Ειδικότερα, επειδή ασκούν νόμιμη συνδικαλιστική δραστηριότητα ως ιδρυτές του σωματείου και μέλη της προσωρινής διοίκησης. Απολύθηκαν χωρίς να έχει αποφασίσει η επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών του άρθρου 15 του νόμου 1264/82. Οι απολύσεις υπερβαίνουν τα όρια για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν είχαν δώσει καμία αφορμή στην εργασία τους. Δεν τους προσφέρθηκε η νόμιμη αποζημίωση, ενώ δεν τους επιδείχτηκε το έγγραφο που εξουσιοδοτεί το διευθυντή του εργοστασίου να τους καταγγείλει τη σύμβαση ούτε και η απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης για τις απολύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σταυροφορία» της εργοδοσίας ενάντια στην προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων(2018-03-20 00:00:00.0)
Δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα και απειλεί(2011-11-09 00:00:00.0)
Στέλεχος της ΠΑΣΚΕ ζητά απόλυση συνδικαλίστριας(2009-11-17 00:00:00.0)
Εντείνει τις προκλήσεις(2009-07-11 00:00:00.0)
Απολύσεις στο «Χρηματιστήριο»(2006-06-06 00:00:00.0)
Τρομοκρατική και προκλητική απόλυση συνδικαλιστή(2006-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ