Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Στο κόκκινο» η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ

Η τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Ηδη, οι πρώτοι εργαζόμενοι (που εργάζονταν σε προγράμματα ΕΣΠΑ) έχουν απολυθεί και αναμένεται ο αριθμός των απολυμένων στον ΟΚΑΝΑ λόγω λήξης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να φτάσει στις αρχές του νέου έτους γύρω στους 70. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για σχέδιο απαξίωσης του Οργανισμού, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για την παράδοση του έργου σε ιδιώτες.

Το μοναδικό που έχουν σήμερα οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ είναι υποκατάστατα. Δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, το απαιτούμενο προσωπικό, τα απαραίτητα αναλώσιμα. Ηταν η απάντηση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ Αγγελου Αγγελίδη, στο ερώτημα τι ελλείψεις έχει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τους κατά καιρούς προέδρους του ΟΚΑΝΑ που «υπερηφανεύονται ότι "κατόρθωσαν" το ακατόρθωτο: χωρίς νέες προσλήψεις χωρίς παραπάνω λεφτά αύξησαν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων. Αποκρύπτουν συνειδητά την πραγματικότητα: οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν σε καθεστώς έλλειψης των απαραίτητων υλικών και οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Δεν έγιναν αντιγριπικά εμβόλια ούτε καν στα οροθετικά άτομα. Εδώ και 6 μήνες δε γίνονται ιολογικοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν κάποιος έχει ή όχι Εΐτζ ή ηπατίτιδα. Εδώ και πολύ καιρό λείπουν γιατροί (κυρίως παθολόγοι) και νοσηλευτές. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ "βρίσκει" 40.000 ευρώ για να διαφημίσει το έργο της».

Για τις απολύσεις που ήδη έχουν γίνει αλλά και τις επερχόμενες των εργαζομένων σε προγράμματα ΕΣΠΑ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη διοίκηση του Οργανισμού που υπόσχεται πως θα συνεχίσει όλες τις δράσεις που λήγουν, μετακινώντας προσωπικό από άλλες ήδη υποστελεχωμένες μονάδες...

Εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση» η Νάντια Κοδελλά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οταν οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν προσφέρει έργο, δεν μπορεί να διώχνονται ως περιττοί. Ισα - ίσα που υπάρχει έλλειψη από προσωπικό, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί στο έργο του. Επειδή το έργο που θα έπρεπε να προσφέρουμε είναι η αντιμετώπιση της εξάρτησης με απώτατο στόχο την απεξάρτηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει με την απλή παροχή υποκατάστατων ή τη συνταγογράφησή τους που ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση. Μείωση της βλάβης δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχει στόχο την απεξάρτηση. Χρειάζεται ενιαίος δημόσιος φορέας που θα ασχολείται με πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη. Αυτό θα γίνει με πρόσληψη προσωπικού κι όχι με απολύσεις. Δεν αρκεί η αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά να αξιοποιηθούν τα κονδύλια προς τη σωστή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ