Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πάνω από 90.000 φτηνοί εργαζόμενοι «πέφτουν» στην αγορά

Εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» συμμετείχαν με το πανό τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 27 Νοέμβρη
Εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» συμμετείχαν με το πανό τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 27 Νοέμβρη
Αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται η προκήρυξη 50.000 θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης με τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Οι μηνιαίες αποδοχές έχουν συμπιεστεί στα 490 ευρώ και στα 425 ευρώ, για μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών αντίστοιχα. Στους προηγούμενους γύρους υλοποίησης του προγράμματος, οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Σημαντικά προβλήματα προκύπτουν όσον αφορά στις συνθήκες δουλειάς και τα μέτρα προστασίας.

Αντίστοιχα, μέχρι τις 22 Δεκέμβρη γίνονται αιτήσεις για 42.000 θέσεις στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» (voucher). Με αυτό οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τζάμπα εργαζόμενους για πέντε μήνες κάτω από την ταμπέλα της «πρακτικής άσκησης». Στο πρόγραμμα οι νέοι δεν πληρώνονται καν κάθε μήνα. Αρχικά έπρεπε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να καταβληθεί η αμοιβή τους, ενώ τώρα, μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις, πληρώνονται σε τρεις δόσεις. Αν είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, παίρνουν 2.300 ευρώ και 2.000 ευρώ οι υπόλοιποι.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να φτάσουν έως το τέλος του πεντάμηνου, μιας και πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, δεν δικαιούνται καμία αποδοχή για το διάστημα που εργάστηκαν. Στους «μισθούς» πείνας, προστίθεται η απαγόρευση της απεργίας, με το άθλιο επιχείρημα ότι δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά «ωφελούμενοι», «πρακτικά ασκούμενοι» και άλλα παρόμοια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ