Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Δεν πέρασε ο κίνδυνος

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες στον Εβρο καθώς ο κίνδυνος πλημμυρών μεταφέρεται στο νότιο τμήμα του νομού, στις εκβολές του ποταμού Εβρου. Η στάθμη του ποταμού βρίσκεται σταθερά πάνω από το όριο συναγερμού, αν και τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μείωση του όγκου των υδάτων.

Ειδικότερα, αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία με την Τουρκία, που είχε διακοπεί τις προηγούμενες μέρες, απομακρύνθηκε ο κίνδυνος ολοκληρωτικής πλημμύρας του οικισμού του Ορμενίου, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται πλέον περιοχές όπως τα Λαγυνά, ο Πόρος και οι Φέρες. Εσπασε το ανάχωμα στο Πέταλο και έγιναν τεχνητές παρεμβάσεις για την εκτόνωση του φαινομένου ώστε να μην απειληθεί το χωριό Πόρος, που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού και να μη χρειαστεί να εκκενωθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 110.000 στρέμματα στο σύνολο του Νομού Εβρου, από το Ορμένιο μέχρι τις Φέρες. Πολλά από αυτά είχαν ασυγκόμιστες παραγωγές.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων, αύριο, Τετάρτη 17 Δεκέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, προκειμένου να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού απέναντι στην πολιτική που τους πνίγει και τους ξεκληρίζει.

Κεντρική Μακεδονία: Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Στη Χαλκηδόνα, που «πνίγηκε» από την έντονη βροχόπτωση λόγω της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων, περιόδευσε το Σάββατο η Ελένη Γερασιμίδου, ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, όπου ανήκει ο πολύπαθος οικισμός της Φιλαδέλφειας, παραβρέθηκε και μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στις 6 Δεκέμβρη οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας βρέθηκαν απροστάτευτοι από τα φυσικά φαινόμενα. Πλημμύρισαν σπίτια, βιοτεχνίες, χωράφια με ασυγκόμιστα βαμβάκια, κηπευτικά και άλλα προϊόντα. Τέσσερα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας, μια βδομάδα μετά, μετρούν τις πληγές τους. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Μέσα σε μόλις μισή ώρα είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και, όπως επαναλάμβαναν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, δεν έφταιγε η κακοκαιρία αλλά η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε συγκέντρωση κατοίκων όπου μίλησε η Ελένη Γερασιμίδου, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος, ενώ τους ενημέρωσε και για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ στη Βουλή. Τους κάλεσε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην περιμένουν «σωτήρες», να παλέψουν για καταγραφή και αποζημίωση όλων των πληγέντων και αποζημίωσή τους στο 100% και να διεκδικήσουν ταυτόχρονα χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές. Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους με κάθε τρόπο, είπε.

Ο Σάββας Μωυσίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Χαλκηδόνας, αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες και της Τοπικής Διοίκησης αλλά και της Περιφέρειας. Μάλιστα, ανέφερε ότι λίγες μόλις μέρες πριν την καταστροφική πλημμύρα η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε θέσει το ζήτημα της δημιουργίας ουσιαστικών και ολοκληρωμένων έργων, όμως η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έκρινε αναγκαία τη συζήτηση!!!

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, αναφέρθηκε στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή. Ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνώντων και της ΕΕ που δίνουν κονδύλια για τη στήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και όχι για την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων διότι τα χαρακτηρίζουν μη επιλέξιμα και αντιπαραγωγικά. Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Αγγελος Θεμελής, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εξάλλου, χτες, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν αίτημα προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με το οποίο απαιτούν άμεση έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ