Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»
Ενδοαστική διαπάλη με διαιτητή τις «αγορές»

Διάθεση για στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης να υπάρχει και όλα τα άλλα ... «θα τα βρούμε», διαμηνύουν τα επιτελεία του συστήματος...

Με επιδιαιτητή τις «αγορές» συνεχίζεται η ενδοαστική διαπάλη για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην «επόμενη μέρα». Ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ και άλλα αστικά επιτελεία, καθένας από τη σκοπιά του και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, προτάσσουν την εφαρμογή «αξιόπιστου προγράμματος» με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση που δημοσίευε χτες το αμερικανικό μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου «Goldman Sachs», τονίζοντας πως, «ακόμη και αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση». Παράλληλα, επισημαίνουν πως τα περιθώρια για σημαντική οπισθοχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί είναι «εξαιρετικά περιορισμένα». Να σημειωθεί ότι η «Goldman Sachs» μετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Goldman Sachs» συμπεραίνει πως «οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα, θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει τη συγκυρία που χτίζεται στην οικονομία αντί να πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε σε διπλή ύφεση». Υποστηρίζουν ακόμη ότι, ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση του κυβερνητικού σκηνικού στην Ελλάδα, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, σημειώνουν πως σε περίπτωση σύγκρουσης με τους πιστωτές, πιθανή διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ανάλογη με αυτήν της Κύπρου. Σε αυτό το σημείο οι φόβοι για πιθανή έξοδο από το ευρώ θα κορυφωθούν.

«Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στο βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής». Αυτό αναφέρει σε χτεσινό σχόλιο ο όμιλος της «Alpha Bank», αποτυπώνοντας καθαρά τι είναι αυτό που ενδιαφέρει το κεφάλαιο. Σύμφωνα με την «Alpha Bank», τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων της αστικής διαχείρισης οφείλουν να είναι «συμβατά με τη συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής της οικονομίας με άξονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανταγωνιστική ανάπτυξη».

Τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (15-16/12) επισκέπτεται την Αθήνα ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές Υποθέσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τη διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και «κοινωνικούς εταίρους». Σημειώνεται πως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Π. Μοσκοβισί είχε υποστηρίξει πως «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα», καθώς, όπως είχε αναφέρει, «είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων». Είχε σημειώσει, επίσης, και αυτός πως «όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε», τονίζοντας παράλληλα ότι «για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Στο μεταξύ, η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, εστίασε στην «εμπιστοσύνη» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), η οποία θα προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «το μόνο που απειλεί αυτήν τη νέα πορεία της χώρας, είναι ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ», που ... «προκαλεί τρόμο στις αγορές, στους επενδυτές και στους πολίτες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ