Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Αξιολόγηση» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Το σχεδιασμό για το νέο τρόπο αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση. Πριν μια βδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα, ενώ πριν λίγες μέρες δημοσιοποίησε επιστολή του προς την ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα αυτό. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα συκοφαντική εκστρατεία για τους «κακούς» δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να προωθήσει το νέο σύστημα «αξιολόγησης», που τάχα θα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα.

Για αυτό περισσεύουν στο λόγο των κυβερνώντων όροι όπως «αξιοκρατία», «αριστεία», «ορθολογική διαχείριση» και πάει λέγοντας. Πίσω από αυτές τις λέξεις προσπαθούν να κρύψουν ότι ο στόχος και του νέου συστήματος είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κρατικής μηχανής για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οποιοδήποτε σύστημα «αξιολόγησης» δε στοχεύει, όπως παρουσιάζεται από τη κυβέρνηση, στην καλύτερη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, ούτε σε ικανότερους δημόσιους υπάλληλους. Αποτελεί εργαλείο χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων στο Δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιούν χωρίς αντίσταση τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Αυτό υπηρετεί η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης, και άρα και της μισθολογικής, με την «αξιολόγηση», που στόχο έχει να φτιάχνει πειθήνιους υπαλλήλους. Αυτό υπηρετεί η σύνδεση της «αξιολόγησης» με τις απολύσεις.

Η «αξιολόγηση» δεν αποτελεί εχθρό μόνο των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά του συνόλου του λαού. Είναι μέρος των εργαλείων που στόχο έχουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα μικρότερο ευέλικτο κράτος, που σημαίνει υποβάθμιση παροχών και υπηρεσιών, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα επιβάρυνση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ