Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή

Στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, η συγκέντρωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, με αιχμή την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Οι δύο επόμενες Κυριακές, 14 και 21 Δεκέμβρη, είναι 2 από τις 7 συνολικά Κυριακές για τις οποίες ήδη προβλέπεται (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία συνεχίστηκε, μετά το συγκεκριμένο νόμο, με την Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 9 τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσωρινά ανασταλεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην απεργία καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η κατάργηση της Κυριακής αργίας «οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι (...). Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας (...). Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε "απασχολήσιμο", δηλαδή την "απελευθέρωση" της εργασιακής σχέσης. Δεν τόνωσε την "αγοραστική δύναμη", δεν εξυπηρέτησε τους "καταναλωτές" που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας. (...) Εστρωσε το δρόμο και για τις "λευκές νύχτες", που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα. (...) Είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών».

Με απεργιακή συγκέντρωση, την Κυριακή στις 10.30 π.μ., μπροστά στα δικαστήρια της Λαμίας, απαντά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. «Για ακόμα μια φορά, καλούμαστε να πάμε για δουλειά στις 14/12 και 21/12. Για ακόμα μια φορά, ακούμε τα επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών, ότι δήθεν τα ανοίγματα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δώσουν πνοή στα μαγαζιά, θα "κινηθεί" το χρήμα, θα τονωθεί η αγορά», υπογραμμίζει το Σωματείο και προσθέτει πως ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης δεν αρκείται ούτε σε αυτές τις Κυριακές και ζητά το άνοιγμα των καταστημάτων και στις 28/12.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ» - «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» - «DΙΑ», καλούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Κυριακής και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί, στο «ΚΑΡΦΟΥΡ» της Ευκαρπίας, όπου η επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενο επειδή απήργησε στις 27 Νοέμβρη. Καλούν τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουνε μαζί τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ