Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιδιώκουν να παραδώσουν τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες

Eurokinissi

Δραματικές είναι οι ελλείψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συνεργασία Αρχαιοφυλάκων, επισημαίνοντας ότι «οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οι έντεχνες μετακινήσεις και διώξεις υπαλλήλων οδηγούν στην αποδυνάμωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και στην παράδοση της φύλαξής τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Οι ελλείψεις αυτές, αναφέρει η ανακοίνωση, «σε συνδυασμό με την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να παραμένουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι επισκέψιμοι για το κοινό όσον το δυνατόν περισσότερες ώρες, έχουν οδηγήσει σε πρόχειρες λύσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Μετακινούνται βίαια οι αρχαιοφύλακες, ώστε να ενισχυθούν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι, αδιαφορώντας αν ταυτόχρονα αποδυναμώνεται η ασφάλεια άλλων και παραδίδονται ως βορά στις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων. Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1.600 αρχαιοφύλακες σε 400 και πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ υπάρχουν περίπου 1.000 αποθήκες αρχαιοτήτων, κτίρια, οικόπεδα, αφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι κ.ά. Σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΠΟΑ και της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό ανέρχονται σε 4.000 αρχαιοφύλακες».

«Η κινητικότητα των υπαλλήλων συνεπάγεται ελλιπή φύλαξη και κινδύνους για την ασφάλεια των εκθεμάτων και των μνημείων από πιθανές κλοπές, φθορές και βεβηλώσεις, ενώ παράλληλα διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των μουσείων & των αρχαιολογικών χώρων και τη συντονισμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών, η προσέλευση των οποίων, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, αυξάνεται εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα: Αραιώνουν επικίνδυνα οι θέσεις φύλαξης, κλείνουν ταμεία έκδοσης εισιτηρίων και πληροφόρησης του κοινού, κλείνουν είσοδοι ΑΜΕΑ - αίθουσες μουσείων - εκθέσεις με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ενώ λοιπόν η πολιτική ηγεσία γνωρίζει όλα τα παραπάνω, με νέα απόφαση δική της και της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων κ. Κόρκα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της νέας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, μετακινούνται για πολλοστή φορά αρχαιοφύλακες από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και των πέριξ αυτής χώρων, προς την Ακρόπολη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται εκλεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ, με την παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας. Στόχος τους είναι να μας φιμώσουν και να μας τρομοκρατήσουν προκειμένου να μην μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδιά τους».

Και καταλήγει η ανακοίνωση «Η μόνη λύση είναι να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να προλάβουμε κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα, όπως η κλοπή του Ολυμπιακού Μουσείου στην Αρχαία Ολυμπία κ.ά.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες οι ανάγκες σε φύλακες αρχαιοτήτων(2022-07-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα ταξικής ενότητας(2013-06-19 00:00:00.0)
«Προσφορά»... στη χώρα η απλήρωτη δουλειά!(2012-08-28 00:00:00.0)
Υπέρ της συγκυβέρνησης... οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού(2012-04-28 00:00:00.0)
Απεργοσπαστικό σχέδιο κατά των αρχαιοφυλάκων(2007-07-17 00:00:00.0)
Και λίγοι και στο ...«καμίνι»!(2007-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ