Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πολιτιστικές ομάδες σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους

Συνέντευξη με φοιτητές και σπουδαστές που συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίοι περιγράφουν την εμπειρία τους

Σκηνή από το θεατρικό «Ο Σπιούνος», του Μπρεχτ
Σκηνή από το θεατρικό «Ο Σπιούνος», του Μπρεχτ
Κόντρα στην κρίση και στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα, υπάρχουν σύλλογοι που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Σύλλογοι που παίρνουν πλούσιες αθλητικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πατούν στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών. Μέσα και από τέτοιες πρωτοβουλίες, καλλιεργούνται οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης, κόντρα στον ατομισμό και στην αποχαύνωση της υποκουλτούρας. Τέτοιες πρωτοβουλίες διαπαιδαγωγούν και στην αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων, π.χ. για διεκδίκηση αναξιοποίητων χώρων των σχολών, για να διαμορφωθούν στέκια συνάντησης και δημιουργίας.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» συζήτησε με την Μαριάννα Χρυσάγη, πρόεδρο του Συλλόγου Νηπιαγωγών, την Δήμητρα Ζιώγα, αντιπρόεδρο της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και τον Δημήτρη Δέλλιο, πρόεδρο του Συλλόγου Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, για τις πολιτιστικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί στους Συλλόγους τους.

-- Γιατί πήρατε την πρωτοβουλία για συγκρότηση πολιτιστικών ομάδων; Πατά πάνω σε υπαρκτές ανάγκες;

Δ. Ζ.: Η ενασχόλησή μας με το μέτωπο του πολιτισμού ξεκίνησε πέρυσι με πρωτοβουλία του Συλλόγου της ΣΓΤΚΣ, όπου αυτοδυναμούν οι δυνάμεις του ΜΑΣ. Συγκροτήσαμε ομάδα θεάτρου που ανέβασε το μονόπρακτο του Μπρεχτ «Ο Σπιούνος». Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι περιττή πολυτέλεια. Η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία αποτελεί σύγχρονη ανάγκη για κάθε σπουδαστή. Δεν είναι προνόμιο μόνο εκείνων που έχουν να πληρώσουν.

Φέτος, μετά από πρωτοβουλία τριών Σπουδαστικών Συλλόγων, της ΣΤΕΦ, της Νοσηλευτικής και της ΣΓΤΚΣ συγκροτήθηκαν οι Πολιτιστικές Ομάδες του ΤΕΙ Αθήνας. Η πρώτη αναφορά έγινε στα καλωσορίσματα των πρωτοετών εξηγώντας, γιατί παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, τις προπαγανδίσαμε με αφισέτα σε κάθε τμήμα και κάναμε μεθοδική δουλειά με το μοίρασμα και το μάζεμα των αιτήσεων. Προχωρήσαμε σε σύσταση ομάδας θεάτρου, χορού (λάτιν και σύγχρονου), σκίτσου και κινηματογράφου, με σταθερή μέρα και ώρα συνάντησης.

Δ. Δ.: Η δημιουργία πολιτιστικών ομάδων, και συγκεκριμένα, χορευτικής, μουσικής και κινηματογραφικής ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με πρωτοβουλία των δυνάμεων της Επιτροπής Αγώνα. Οι δυνάμεις μας κατέθεσαν την πρωτοβουλία στο Σύλλογο Οικοτρόφων για τη δημιουργία ομάδων, ώστε να βγουν οι οικότροφοι από τα δωμάτιά τους, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα. Επιχειρούμε, επίσης, να δώσουμε απάντηση και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας νέος, πόσο μάλλον ένας οικότροφος των Εστιών σε σχέση με την ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

-- Ποιος είναι ο προγραμματισμός των ομάδων; Τι στόχοι έχουν μπει;

Μ. Χ.: Επιδιώκουμε μέσα από την πολιτιστική ομάδα που έχουμε συγκροτήσει να έρθουμε σε επαφή και ενασχόληση με τον πολιτισμό εμείς οι ίδιοι που τώρα είμαστε φοιτητές, αλλά κι ως αυριανοί εκπαιδευτικοί θα κληθούμε και μέσα από τέτοιες δραστηριότητες να καλλιεργήσουμε τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας στους μαθητές μας.

Δ. Ζ.: Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε Φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων την άνοιξη όπου θα έχει συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τη δουλειά της. Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα θεάτρου έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στο έργο του Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία».

Δ. Δ.: Η μουσική και η χορευτική ομάδα κάνουν πρόβες κάθε βδομάδα. Η κινηματογραφική ομάδα προβάλλει μια ταινία κάθε βδομάδα με συγκεκριμένη θεματολογία που αποφασίζουν τα μέλη της. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία αθλητικής ομάδας, με σκοπό να κάνουμε μπασκετικό τουρνουά.

Βέβαια, έχουμε σοβαρό ζήτημα υποδομών, αφού το γήπεδο μπάσκετ χρειάζεται νέες μπασκέτες, όπως και στις υπόλοιπες ομάδες, (για παράδειγμα νέο πανί για κινηματογραφική, στούντιο για τη μουσική) που είναι ζητήματα για τα οποία ο Σύλλογος έχει κινητοποιηθεί, και παραμένουν άλυτα. Σε συνεργασία με τον σύλλογο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων», θα ανεβάσουμε τη θεατρική παράσταση «Η άνοδος και η πτώση του κυρίου Γκρόσαπ», για να δώσουμε τη δυνατότητα στους εστιακούς να παρακολουθήσουν θέατρο που είναι ακριβό στις μέρες μας.

-- Πώς συνδέονται αυτές οι πρωτοβουλίες με το γενικότερο στόχο για το ζωντάνεμα των Συλλόγων;

Μ. Χ.: Θέλουμε να αγωνιζόμαστε για τα οξυμένα προβλήματα που μπαίνουν εμπόδιο στις σπουδές μας, αλλά ζωντανός Σύλλογος σημαίνει και ολόπλευρη ενασχόληση με τις σπουδές μας, τον πολιτισμό και διάφορες μορφές Τέχνης.

Δ. Δ.: Η ίδια η λειτουργία ομάδων του Συλλόγου, με τέτοιο περιεχόμενο, είναι μια πλευρά δράσης του Συλλόγου, που δείχνει ζωντάνια. Η δράση των ομάδων είναι κομμάτι της Γενικής Συνέλευσης πλέον. Ερχεται πείρα και προτείνονται δράσεις από τα μέλη των ομάδων. Η ίδια η λειτουργία τους στο πλαίσιο του Συλλόγου βοήθησε στο να ανοίξει η κουβέντα όχι μόνο για μία κινητοποίηση ή για ένα πρόβλημα, αλλά συνολικά, για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας Σύλλογος μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες. Βοήθησε στο να συμμετέχουν οι οικότροφοι πιο μαζικά στις διαδικασίες και τις δράσεις του Συλλόγου και στις εκλογές.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αγγίζουν τους φοιτητές, γιατί ακριβώς αποτελούν κομμάτια της ζωής του. Προβληματίζονται για τους όρους της ζωής τους και των σπουδών τους, για το πώς θα έπρεπε να καλύπτονται οι ανάγκες τους, άρα και τους στόχους που χρειάζεται να βάζουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org