Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Θα πάει στο ΤΕΙ με «βραχιολάκι»

Η θέση που, από την αρχή, είχε εκφράσει το ΚΚΕ ότι η λύση στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού ήταν θέμα πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε χτες πλήρως, όταν τελικά η κυβέρνηση και κάτω από θύελλα αντιδράσεων έξω και μέσα στη Βουλή, έφερε στην Ολομέλεια βελτιωμένη πρόταση σχετική με τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, η οποία και ψηφίστηκε.

Πρόκειται για συμπληρωματική ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και με αυτήν προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους φοιτητές, με ηλεκτρονική παρακολούθηση, το λεγόμενο «βραχιολάκι», εφόσον έχουν παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία, το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Η λύση για το «βραχιολάκι» είχε αναδειχθεί από την πρώτη στιγμή από το ΚΚΕ. Αυτήν την πρόταση είχε καταθέσει στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό είχε προτείνει προχτές το απόγευμα κατά τη συζήτηση της αρχικής τροπολογίας στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, στη διάρκεια της δευτερολογίας του. «Υπάρχει το θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρηση και το "βραχιολάκι". Το έχουμε ξαναπεί, θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Βεβαίως, υπάρχει απαγόρευση εφαρμογής αυτού του περιοριστικού μέτρου της παραγράφου 3 του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε περιπτώσεις υποδίκων που κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187, 187α, όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί, όμως, να υπάρξει εξαίρεση, προκειμένου να υπαχθεί και ο Ρωμανός σε μια συγκεκριμένη εξαίρεση».

Χτες, μετά από αυτήν τη θετική εξέλιξη στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε μιλώντας στην Ολομέλεια: «Είχαμε πει από την αρχή ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση. Εμείς δεν θέλουμε να πούμε ποιος συνέβαλε ή όχι. Υπήρξε λοιπόν μια προσπάθεια σοβαρή, που είχε αποτελέσματα».

  • Μετά και από αυτήν την εξέλιξη ο Ν. Ρωμανός σταμάτησε την απεργία πείνας και με κείμενό του ευχαριστεί όσους του συμπαραστάθηκαν και τους γιατρούς που τον στήριξαν. Η διαδικασία επανασίτισής του είναι το επόμενο βήμα, που, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, θα γίνει με αργό ρυθμό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ