Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους χώρους νόμιμης χρήσης ναρκωτικών

«Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Κανένας συμβιβασμός του λαού και της νεολαίας με τα ναρκωτικά και τη διάδοσή τους», δηλώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή την επικίνδυνη εξέλιξη που έχει να κάνει με την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να νομιμοποιήσει τη χρήση ναρκωτικών σε «εγκεκριμένους χώρους».

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

«Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση ηρωίνης σε "εγκεκριμένους χώρους" αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία όσο και την αποτελεσματικότητα των "χώρων υγιούς χρήσης" (shooting rooms). Η διεθνής πείρα είναι αρνητική. Σε ετήσιες εκθέσεις, όπως αυτών του ΟΗΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου των Ναρκωτικών (INCB), τονίζεται ότι η λειτουργία τους δε συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η λειτουργία τους γίνεται κυρίως στην Ολλανδία (45 από τα συνολικά 78 κέντρα), όπου λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους. Δεν προκύπτει καμιά αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου στη μείωση της χρήσης ή των θανάτων από ηρωίνη. Σήμερα, στην Ολλανδία διαγράφεται σταθερά αύξηση της χρήσης ηρωίνης, τάση που είναι ανοδική εδώ και δεκαετίες και συμβαδίζει με τη λεγόμενη "αντιαπαγορευτική πολιτική" στην κάνναβη. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα εν λόγω κέντρα στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας, αντίθετα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση του χρήστη.

Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που αναπαράγει τη διάδοση του φαινομένου». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στη συνέχεια ρωτάει πώς τοποθετείται η Επιτροπή στη λειτουργία τέτοιων κέντρων και στο αίτημα για απαγόρευση όλων των ναρκωτικών, για λήψη των αναγκαίων μέτρων ουσιαστικής πρόληψης, αλλά και απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τους χώρους «εποπτευόμενης χρήσης» ναρκωτικών ουσιών(2018-10-30 00:00:00.0)
Για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης(2015-03-29 00:00:00.0)
Ζυμώσεις για αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών(2011-06-04 00:00:00.0)
Ολλανδικό πείραμα για «πειθήνιους και φιλήσυχους πολίτες»(2010-06-20 00:00:00.0)
Το νομοσχέδιο των «5» ήταν αναμενόμενο(2001-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ