Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπαρκτοί και μεγάλοι οι κίνδυνοι στην περιοχή

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αθήνα 9.84»

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ήταν ένα από τα ζητήματα για τα οποία ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε χτες στον «Αθήνα 9.84» και στην εκπομπή «Ουδέν κρυπτόν».

Απαντώντας στο αν κατά την άποψη του ΚΚΕ θα συνεχιστεί η αποσταθεροποιητική τροχιά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπογράμμισε: «Ενδιαφερόμαστε κι εμείς ως Κόμμα εν πάση περιπτώσει να θυμίζουμε ορισμένα πράγματα, χωρίς να θέλουμε να το κάνουμε με κομπορρημοσύνη. Οταν έγινε η συμφωνία "G-8" για τη λεγόμενη ειρήνη στα Βαλκάνια, χαιρετίστηκε. ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός, ότι, να, βρέθηκε η πολιτική λύση στο ζήτημα και, να, γίνονται διαπραγματεύσεις.

Εμείς εκείνη τη στιγμή είπαμε ετοιμάζεται νέος γύρος πολέμου, γιατί αυτή η συμφωνία ήταν συμφωνία προδοτική για την ειρήνη στα Βαλκάνια και για το δικαίωμα των λαών να έχουν τα σύνορά τους. Βλέπετε, εμείς αυτό το περιμέναμε. Και μ' αυτή την έννοια, μαζί με άλλες δυνάμεις και βαλκανικές και στην Ελλάδα, να επισημάνω ξανά το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, μεμονωμένους παράγοντες, συμβάλλαμε να υπάρξει αυτό το κέντρο δράσης στα Βαλκάνια, το οποίο έχει ένα αίτημα, να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, εκεί που συμφωνούμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, απαντώντας σε ερώτημα για το αν φοβάται πως η όξυνση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί και θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, τόνισε: «Υπάρχει και η δυναμική των εξελίξεων. Πιθανόν αυτοί που διαχειρίζονται τα ζητήματα - Ηνωμένες Πολιτείες, ΝΑΤΟ, ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να μην ήθελαν τώρα ένα γενικευμένο πόλεμο, γιατί έχουν άλλα πράγματα στο κεφάλι τους.

Εχουμε προβλήματα κυκλικής κρίσης σε χώρες καπιταλιστικές. Η αμερικανική οικονομία έχει προβλήματα. Πιθανόν να ήθελαν μία ειρήνευση με το πιστόλι στον κρόταφο. Αλλά τη στιγμή που επιζητείς την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, δε σε χωρίζει και πάρα πολύ απ' τον πόλεμο. Μ' αυτή την έννοια, αυτοί προσπάθησαν "να ειρηνεύσουν" τα Βαλκάνια, δηλαδή να έχουν την μπότα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και μ' αυτή την έννοια να είναι ειρήνη, αλλά αυτό δεν τους βγήκε. Επομένως, δε θα διστάσουν είτε να επιλέξουν και τον πόλεμο ή να επιλέξουν μία πολιτική που η δυναμική της είναι γενικευμένος πόλεμος. Και εκεί θα εμπλακεί η Ελλάδα.

Η Τζαμουριά μπορεί να έφυγε επίσημα, αλλά ξέρουμε πώς γίνεται. Στην πολιτική ανοίγουν ένα θέμα, διαψεύδεται απ' τα επίσημα κέντρα, αλλά ήδη η κοινή γνώμη εξοικειώνεται έτσι ή αλλιώς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ