Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Δεν δικαιολογείται με τίποτα η στάση της κυβέρνησης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα για εκπαιδευτική άδεια

Απορρίφτηκε χτες το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Ν. Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Την ίδια στιγμή, ο κρατούμενος συνεχίζει για 25η μέρα την απεργία πείνας, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η απόρριψη του αιτήματος γίνεται για τυπικούς λόγους, καθώς δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος. Εν τω μεταξύ, η ζωή του συνεχίζει να διατρέχει κίνδυνο και θα μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε θάλαμο υψηλής φροντίδας.

Με αφορμή και αυτήν την εξέλιξη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος με παρέμβασή του στη Βουλή σημείωσε:

«Θέλουμε να αναφερθούμε στο γεγονός που η κυβέρνηση κρατά αυτή τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στους κρατούμενους που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και να τονίσουμε ότι, ως ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες τους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και το λαϊκό κίνημα, το αντίθετο μάλιστα τους υπονομεύει, αυτό όμως δεν δικαιολογεί με τίποτα τη στάση της κυβέρνησης να αρνείται στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους έγκλειστους στις φυλακές, το δικαίωμα στη μόρφωση το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο ιδιαίτερα για το νέο. Ετσι λοιπόν κάθε απαγόρευση των εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί. Γι αυτό ακριβώς το λόγο καλούμε τη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα και να δώσει λύση προς αυτή τη κατεύθυνση»

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε χτες, οχυρώθηκε πίσω από το νομοθετικό πλαίσιο και περιορίστηκε να αναφέρει για τον 21χρονο κρατούμενο απεργό πείνας ότι οι λόγοι απόρριψης του αιτήματος είναι τυπικοί γιατί έχει δύο ιδιότητες, κατάδικος και υπόδικος, και απαιτείται, σύμφωνα με το Νόμο, σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτησή του, δηλαδή του ειδικού εφέτη ανακριτή.

Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο ώστε υπόδικοι και κατάδικοι να σπουδάζουν εξ αποστάσεως, μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιάσκεψης μέσα στη φυλακή. Τέλος, ο υπουργός προέτρεψε όλους, δικηγόρους, γονείς, να πιέσουν τον κρατούμενο να δεχτεί στερεά τροφή και να καταλάβει ότι αυτή η στάση δεν είναι λύση...

Σε επιστολή του ο Νίκος Ρωμανός, μετά από την απόρριψη του αιτήματός του, κάνει λόγο για μια ξεκάθαρη εντολή που οδήγησε στην απόφαση απόρριψης του αιτήματός του. Προσθέτει ότι δε θα κάνει πίσω, ενώ αναφέρει ότι, με αυτήν τη λογική, σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειες θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας, όπως και τα δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org