Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στο δρόμο για την παιδεία των αναγκών τους

Δυναμική κινητοποίηση χτες στο κέντρο της Αθήνας

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα

Phasma

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Το αίτημα μαθητών και φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση, για την παιδεία και τη ζωή που τους αξίζει, αντήχησε χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Στα Προπύλαια, όπου είχε δοθεί το ραντεβού, οι μαθητές που δίνουν τη μάχη ενάντια στο σχολείο που τους εξοντώνει αντί να τους μορφώνει συναντήθηκαν με τους φοιτητές που αντιστέκονται στην προσπάθεια επιβολής αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και από κοινού πραγματοποίησαν μια δυναμική πορεία.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, εκπρόσωποί τους έστειλαν μήνυμα πως κανείς δε θα μπει εμπόδιο στη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα συλλογικά μέσα από τα μαθητικά συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους, χωρίς να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες τους. «Μαθητές, φοιτητές, ενωμένοι νικητές» ήταν το σύνθημα που επαναλάμβαναν.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, ο οποίος, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη συμπαράσταση του κινήματος των γονιών, είπε ότι οι μαθητές «πήραν την υπόθεση της μόρφωσης, των δικαιωμάτων της ζωής στα χέρια τους και μέσα από μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισαν να στείλουν το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης παντού». Δήλωσε πως οι γονείς βρίσκονται δίπλα στον αγώνα αυτό, γιατί γνωρίζουν καλά πως όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν γράμματα και αυτό που τα εμποδίζει είναι κοινωνικοί λόγοι. Τόνισε, τέλος, πως οι γονείς υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων στη μόρφωση, και αυτών που είναι στη φυλακή.


Με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών από 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια - το οποίο έγραφε «Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» - στην κεφαλή, μαθητές και φοιτητές πορεύτηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου προς τη Βουλή και η πορεία κατέληξε στην Ομόνοια. Ενωσαν τις φωνές τους στα συνθήματα «ούτε πελάτες, ούτε τζάμπα εργάτες», «τέρμα πια η κοροϊδία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία», η τρομοκρατία δε θα περάσει». Μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών, που δίνουν αυτήν την περίοδο πολύμορφα τη μάχη ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, την υποχρηματοδότηση, τον αυταρχισμό, την προώθηση νέων αναδιαρθρώσεων, που βάζουν τις επιχειρήσεις στις σχολές και υψώνουν νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών. Με τους μαθητές να δηλώνουν από την πλευρά τους ότι τα όνειρά τους δε χωράνε στο «νέο» λύκειο, ότι απορρίπτουν ξεκάθαρα την «τράπεζα θεμάτων» που διώχνει τα παιδιά από το σχολείο σε κάθε εκδοχή της, ότι ζητάνε μόνιμους καθηγητές και σχολεία που να καλύπτουν τις ανάγκες. Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσε με το πανό της και η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Στο Ηράκλειο

Μαθητές από δεκάδες σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στο σχολείο που εξοντώνει, για ένα σχολείο που θα μορφώνει.

Το Συντονιστικό Αγώνα των 15μελών και 5μελών συμβουλίων από σχολεία του Ηρακλείου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις ανάγκες τους και προγραμματίζει μαθητική συναυλία τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ